Participació i treball en xarxa: claus per a l'acció social

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,59 KB

VARIABLES que ens condicionen l’aplicació del mètode de TSC

Ambient (Tot allò més superficial) “Qui és?” - Posició (Què pensa la ciutadania davant la situació?) - Resposta (Què fa la comunitat per afrontar la situació?)

FORMES DE PARTICIPACIÓ: TEORIA DELS CERCLES

- Simple: assessorar, fora del cercle: La més elemental, el primer nivell. Sempre està organitzada externament, normalment. Ex: Si la comunitat organitza una conferència i nosaltres anem allí i l’escoltem fem una intervenció simple.

- Consultiva: rol tècnic. Ex: Quan tu estàs a la conferència i al final preguntes alguna cosa, estàs fent una intervenció consultiva.

- Projectiva: els treballadors socials projectem, formem part d’alguna cosa/projecte, en som part. Ex: Si a part d’assistir a la conferència i intervenir en aquest diàleg, fóssim organitzador d’aquesta conferència, seria una intervenció projectiva.

- Meta participació: som el nucli de l’acció, estem al centre del cercle. Ex: Quan les jornades les organitzin els alumnes, perquè llavors els alumnes tenen capacitat d’organitzar-se, per la iniciativa que tenien. Els alumnes seran els propis demandants i executors de l’activitat.

Grup i equip

Grup: de treball són dos o més individus que treballen de forma independent per assolir un objectiu global i poden o no treballar l’un al costat de l’altre o en el mateix departament.

Equip: és un petit grup de persones amb habilitats complementàries que estan compromeses amb un objectiu comú i una forma de treball que sosté la responsabilitat de cadascú. Coneixement especialitzat, capacitat de coordinació, estil de directe, etc.

EQUIP Multidisciplinari:

groc + blau. No té tothom el mateix valor quan es fan aportacions. Interdisciplinari: groc + blau = verd (les dues professions es sumen per crear una nova cosa). Tothom té el mateix valor a l’hora de fer aportacions. Capacitats per reorganitzar les seves accions d’acord amb les necessitats del problema, són equips flexibles. Hi ha estalvi de temps i energia, també amplia la capacitat d’anàlisi, permet la pluralitat de respostes d’intervenció, ofereix una garantia de seguiment de projectes, garanteix la qualitat de control de les accions individuals i la coherència de respostes. Ens facilitarà prendre distància en les diferents etapes de la intervenció professional, facilita l’anàlisi temàtic i la investigació i possibilita una major força de negociació amb altres entitats.

Transversalitat: és el treball conjunt que es construeix en l’espai/temps, entre diferents agents, recursos, departaments, professionals, etc., que treballen en un projecte comú. Les dues coses més importants és identificar els dos nivells: transversalitat en l’organització i la transversalitat en l’acció. En l’organització té molt a veure amb les oportunitats a nivell tècnic i polític. En les accions hem de tenir en compte les oportunitats de treball transversal entre projectes, programes i accions que s’impulsen tant de les entitats com d’altres municipis, institucions, etc.

TRBALL EN XARXA

La cooperació entre associacions ens permet: § Sumar les capacitats i recursos de cadascuna. § Aprofitar i complementar aquests recursos. § Identificar i obtenir nous recursos. § Poder dur a terme projectes amb major abast social, que siguin coherents entre ells i no es contradiguin. § Veure créixer noves influències i projectes socials.

Entradas relacionadas: