Passiu Corrent i No Corrent, Patrimoni Net, Balanç i Compte de Pèrdues i Guanys

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

Definició de Passiu Corrent

El passiu corrent està format per aquells deutes que l'empresa ha de retornar durant l'exercici econòmic. Per tant, es correspon amb la massa patrimonial d'exigible a curt termini:

Exigible a curt termini: Està format pels deutes que té l'empresa i que ha de retornar a curt termini. Són les situacions en les quals es compren béns o es reben serveis i no es paguen, per la qual cosa es queden a deure o generen una obligació de pagament.

Definició de Passiu No Corrent

El passiu no corrent està format per aquelles fonts de recursos que s'han de retornar en un període superior a la durada d'un exercici econòmic, és a dir, per aquells elements del patrimoni que suposen un deute que l'empresa ha de retornar a llarg termini (més d'un any). La massa patrimonial corresponent és l'exigible a llarg termini.

Definició de Patrimoni Net

El patrimoni net representa els recursos de l'empresa que es destinen a l'autofinançament (recursos propis o fons propis) i aquells que són aliens però que no cal retornar, com les subvencions o les donacions. La part principal és el capital, és a dir, l'aportació dels socis. També es pot anomenar no exigible.

Concepte d'Element Patrimonial

Els elements patrimonials són els béns, els drets i les obligacions que formen les masses patrimonials, que al seu torn, formen el patrimoni de l'empresa. El nom que s'utilitza per a definir cada element o grup d'elements amb característiques semblants no és arbitrari, sinó que està normalitzat, és a dir, totes les persones que utilitzen la comptabilitat se serveixen d'un mateix nom per a definir un mateix element. Per exemple, els elements local comercial, magatzem i oficines s'engloben tots amb el nom de construccions.

Tot això es troba agrupat i normalitzat en el Pla General de Comptabilitat.

Concepte de Balanç de Situació

Un balanç de situació és un inventari en què s'ordenen convenientment els elements patrimonials que en aquest moment té l'empresa en masses patrimonials i que formen l'actiu i el passiu. Aquesta disposició no és aleatòria, ja que pretén, d'una ullada, relacionar les fonts de finançament del passiu amb les inversions de l'actiu.

El balanç de situació és un document que mostra el patrimoni d'una empresa en un moment determinat, és a dir, reflecteix la posició estàtica del patrimoni en un instant de la vida de l'empresa.

El balanç reflecteix tots els béns, els drets i les obligacions que l'empresa té en una data determinada, la del dia que es formalitza el balanç. Normalment, el balanç es fa a data 31 de desembre, sobretot a les empreses l'exercici econòmic de les quals coincideix amb l'any natural. Però pot fer-se en altres dates, com en el cas d'una escola, on l'exercici comença el dia 1 de setembre i acaba el 31 d'agost i, per tant, el balanç es fa en aquesta data.

El balanç és un element d'informació que tenen en comú totes les empreses i pot servir per a fer anàlisis comparatives entre les que pertanyin a un mateix sector d'activitat econòmica. A més a més, les empreses poden comparar balanços anteriors i treure conclusions de la seva evolució; així, poden predir d'alguna forma el seu futur.

El Compte de Pèrdues i Guanys

El compte de pèrdues i guanys és un estat comptable que té com a objectiu calcular el resultat que una empresa ha obtingut durant un exercici econòmic, a més d'explicitar la composició del resultat i les operacions que s'han hagut de fer per a arribar a aquest resultat.

Aquest compte és un estat dinàmic, ja que reflecteix els fluxos econòmics al llarg de l'exercici econòmic. El compte de pèrdues i guanys és un compte anual obligatori i proporciona una important informació sobre l'origen de les despeses i els ingressos de les empreses. A més a més, determina els diferents resultats comptables (resultats de l'explotació i financers).

Igual que el balanç de situació, aquest compte també s'ha d'elaborar al final de l'exercici econòmic.

Entradas relacionadas: