La Perestroika i la Glasnost de Gorbatxov
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,33 KB
Quan el capitalisme va iniciar una reconversió tecnològica i empresarial profunda, els especialistes econòmics i els dirigents polítics soviètics van ser conscients que els països occidentals i, especialment els EUA, estaven avantatjats en el terreny econòmic, científic i tecnològic. Els canvis en l'aparell econòmic i polític de l'URSS semblaven inevitables i urgents. Aquesta tasca va ser empresa pel nou líder soviètic Mikhail Gorbatxov, que va accedir al poder el 1985. Les reformes iniciades pel nou equip dirigent es tractaven de fer una reforma del sistema amb coneixement i participació del poble. Gorbatxov volia proposar un pla econòmic que conjugues el desenvolupament amb el benestar social. Així doncs, els objectius generals de Gorbatxov van ser:
Objectius de les Reformes de Gorbatxov
1. Reduir el pressupost de defensa i l'ajut econòmica a altres països.
Va canviar la política exterior renovant el diàleg amb els EUA i proposant un pla per eliminar la totalitat de l'armament nuclear en 15 anys. Els resultats més importants van ser el tractat de Washington (1987) i la signatura amb el president Bush.
2. Introduir en la societat soviètica un cert esperit d'empresa i innovació.
Va promoure una política innovadora, perestroika (reestructuració). Les accions més destacades van ser l'autorització al treball individual i la creació de cooperatives lliures. Al 1988 va estimular els intercanvis comercials amb l'exterior, liberalitzant el comerç i permetent la creació de societats mixtes amb capital estranger.
3. Lluitar contra la rigidesa del sistema polític, hipercentralitzat i altament burocratitzat.
Va recórrer a la política coneguda amb el nom de glasnost (transparència). Va suprimir la censura, va restablir la llibertat d'expressió i va estimular la investigació per restaurar la veritat històrica del passat soviètic. Per democratitzar la vida política, Gorbatxov va iniciar una reforma de les institucions.
Política Internacional de Gorbatxov
Finalment, Gorbatxov va emprendre una nova política internacional que tenia com a objectius l'entesa amb Occident i el final del control ferri sobre els països satèl·lit. Es va proposar una nova era de bones relacions amb els EUA, presidits llavors pel republicà Ronald Reagan.