Perfil professional de l'educador social i catàleg deontològic

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Perfil professional de l'educador social

- Capacitat de comprensió

- Coneixement en psicologia de l'adult

- Mètodes propis d'EPA

- Estratègies d'aprenentatge

- Habilitat per estimular la motivació

- Coneixement de les tècniques de comunicació

- Aptitud per comprendre el context

- Habilitat per estimular als adults a aprendre a

- CONÈIXER, a aprendre a APRENDRE, a aprendre a FER i a aprendre a SER. Actitud d'acompanyament

Àmbits d'actuació en relació a les persones adultes

Catàleg deontològic de l'Educació Social

Què és un codi deontològic?

- La paraula deontologia deriva del grec déontos, genitiu del vocable deón, que significa 'allò que toca', 'allò que és útil', 'allò que és convenient'.

- La deontologia és, per tant, un camp de reflexió sobre allò que s'ha de fer i que és just fer.

- La deontologia com a lògica del deure associada a les professions no s'ha desenvolupat pràcticament fins a la segona meitat del segle passat.

Codi deontològic de l'educador i l'educadora social a Espanya (2004). Principis:

- Principi de la professionalitat. Tractarà amb respecte la persona, afavorirà la protecció dels drets humans, promourà el sentit de la responsabilitat i mostrarà competència professional i prudència en la utilització d'eines i tècniques educatives. Principi de l'acció socioeducativa. L'educador/a social és un professional de l'educació que té com a funció bàsica crear una relació educativa que faciliti a la persona adulta ser subjecte i protagonista de la seva vida.

- Principi de justícia social. L'actuació de l'educador/a social s'ha de basar en el dret a l'accés, que té tot ciutadà, a l'ús i profit dels serveis socials i educatius en el marc de l'Estat Social Democràtic de Dret, i no per raons de beneficència o caritat. Des del procés de l'acció socioeducativa, actuï sempre a favor del ple desenvolupament i benestar de les persones adultes i dels grups.

- Principi de la informació responsable i de la confidencialitat. És una obligació ineludible per a l'educador/a social guardar el secret professional amb relació a totes les informacions obtingudes, directament o indirectament, sobre els subjectes adults.

- Principi de la formació permanent. L'educador/a social té el deure i el dret de formar-se de manera permanent i contínua, i anar avançant, no solament quant a coneixements, sinó també amb referència a la qualitat de l'acció educativa a través de l'anàlisi crítica de la seva experiència.

- Principi de la solidaritat professional. L'educador/a social ha de mantenir una actitud activa, constructiva i solidària referent a la pràctica de la seva professió i a l'autorganització de l'educació social en les estructures organitzatives de referència.

Entradas relacionadas: