La Pietat de Miquel Àngel: Anàlisi i Significat d'una Obra Mestra

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

La Pietat de Miquel Àngel: Una Obra Mestra Renaixentista

Aquesta obra, La Pietat, de l'autor Miquel Àngel (1489-99) es troba a la Basílica de Sant Pere del Vaticà. És una obra renaixentista de caràcter religiós.

Miquel Àngel a Florència i Roma

Miquel Àngel va treballar a Florència, on va viure l'intens ambient cultural i artístic. Va tenir una relació molt bona amb la família Medici. Va aprendre la pintura de Domenico Ghirlandaio. Va destacar pel domini de la pintura al fresc i com a dibuixant. A Roma, va poder admirar obres gregues, la que més el va impressionar va ser el Laocoont. D'aquesta etapa cal destacar el David, La Pietat, etc. Miquel Àngel era una persona poc sociable, tenia mal geni, era exigent amb ell mateix i era molt difícil que quedés satisfet amb les seves obres. Era un home avantguardista i renovador, i va suposar un canvi radical en l'evolució de la història de l'art.

Influència de Miquel Àngel en l'Escultura del Segle XVI

Tota l'escultura del segle XVI, de la primera meitat, estava dominada per l'obra de Miquel Àngel. Les seves primeres escultures, sobretot el David i La Pietat, són d'una fase classicista. En les seves obres hi ha una forta personalitat i un particular sentit de modelació de la talla. La major part de les escultures posteriors tenien un caràcter manierista. En les seves escultures hi ha una expressivitat forta, equilibrada i sensible.

Anàlisi de La Pietat

La Pietat és una escultura exempta tallada en marbre de Carrara, fa 1,47 m d'alçada i 1,95 m d'amplada. El marbre és polit amb una delicadesa amb l'objectiu d'assolir la imatge de bellesa ideal i la perfecció tècnica. La idea de classicisme es troba en la talla i el tractament del mantell, el qual cau elegantment formant grans buits que provoquen contrastos de llum i ombres, i s'aconsegueix una sensació de flexibilitat i dinamisme. Aquesta obra té una composició triangular. L'expressió dels cossos, els rostres i les mans són captades de manera molt classicista. Podem observar que la Verge Maria és molt jove, no s'acorda amb l'edat, vol reforçar la idea de virginitat i d'idealisme, mostra serenitat i la mirada perduda. El cos de Crist està a punt de relliscar i s'aguanta per la seva mare, el qual li dona sensació de desequilibri. Aquest cos mostra un gran verisme, la vida mateixa que s'acaba d'escapar.

Context Històric i Religiós

No apareix en cap text sagrat. En els relats evangèlics es narra la presència de Josep en el davallament de la creu i l'enterrament de Crist. Aquest tema de la pietat ja apareix en textos, pintures i escultures de finals de l'edat mitjana a molts països europeus, menys a Itàlia. En La Pietat s'hi veu representada la verge que aguanta a Crist mort.

L'Encàrrec i la Signatura de Miquel Àngel

L'encàrrec d'aquesta obra va ser fet per un cardenal francès quan Miquel Àngel era jove. Es conserva el contracte on hi posava els terminis, preus, etc. Miquel Àngel va voler signar l'obra d'una manera original: amb una cinta que creua el pit de la Verge on hi ha inscrit: Michael angelus bonarotus florentin faciebat. En La Pietat hi ha una inspiració clàssica en la utilització dels materials, estudi anatòmic de les figures, dinamisme, expressivitat, etc. Les escultures de Miquel Àngel van influenciar el manierisme i tota l'escultura posterior.

Entradas relacionadas: