Pintura Mural Sant Climent de Taüll: Anàlisi i Context

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB

Pintura Mural de Sant Climent de Taüll: Anàlisi i Context

Anàlisi Formal de la Pintura Mural

Composició

La pintura està dividida en tres registres. El primer registre, el superior, és el principal. Hi destaquen tres franges: una blava, una ocre i una negra. En aquest registre, al centre, hi trobem la figura del Pantocràtor (Crist en majestat) envoltat d’una mandorla, un marc amb forma d’ametlla. A banda i banda del Pantocràtor, hi trobem dos àngels i els tetramorfs (els quatre evangelistes representats per animals simbòlics): dos als laterals i dos més a la franja inferior, dins de quatre medallons circulars.

El registre intermedi conté cinc figures representades, inscrites en un marc arquitectònic fictici (pintat). Composicionalment, destaca la verticalitat.

Del registre inferior, gairebé tot ha desaparegut; pels pocs traços que hi queden, sabem que representava elements vegetals i geomètrics que simbolitzen la terra.

És una composició simètrica, ja que es pot establir un eix longitudinal que divideix la pintura en dues meitats molt semblants; tot i així, trobem alguna asimetria, com per exemple en les mans de Crist. Totes les figures estan situades en un únic pla.

Línia i Dibuix

Predomina la línia sobre el dibuix, amb la presència d’un traç negre que perfila totes les figures de la pintura.

Perspectiva

És una obra plana, sense profunditat ni volum, però hi ha un parell d’elements que aporten una lleugera sensació de profunditat, com els plecs de la túnica i els cercles vermells pintats a les galtes. Trobem una perspectiva jeràrquica, ja que les figures més importants són representades més grans que la resta.

Cromatisme

Destaquen els colors vius, intensos i brillants. Els colors principals són el blau, el groc, l'ocre, el negre i el blanc; tot i que el blau és el que més destaca sobre la resta.

Ritme i Moviment

Presenta hieratisme (absència de moviment) i frontalitat. També mostra antinaturalsime, ja que les figures no són retrats de persones reals, sinó idealitzacions.

Models i Influències Artístiques

Influències Anteriors

  • Romànic italià: Frescos de Sant'Angelo in Formis (segle XI), en la frontalitat i la simetria.
  • Art bizantí: En la grandiositat compositiva i els cercles vermells a les galtes.

Influències Posteriors

Pintures murals d’altres esglésies romàniques del Pirineu, Aragó i Castella, com:

  • Santa Cruz de Maderuelo (Segòvia)
  • San Baudelio de Berlanga (Sòria)

Entradas relacionadas: