La piràmide de Maslow i les habilitats socials
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
La piràmide de Maslow
Segons el psicòleg humanista A. Maslow, totes les persones tenen necessitats. La necessitat és la font de la motivació. Quan sorgeix una necessitat concreta, l’individu actua motivat per satisfer-la, prioritzant les seves actuacions d’acord amb el tipus de necessitat en qüestió. Maslow desenvolupa una jerarquia de necessitats organitzades en sis categories. Segons ell hi ha un procés natural on les persones satisfan les seves necessitats en ordre ascendent des de les més immadures a les més madures (fisiològiques, fam, sexe / estabilitat, protecció, benestar / amistats, comunitats, ser d’un grup / amor, parella, respecte / autoconfiança / satisfacció personal).
La motivació vers la pràctica esportiva pot estar vinculada a:
1- Satisfacció d'una necessitat d'autocomplaença. Sentir-se bé amb un mateix. 2- Satisfacció de necessitats intrínseques de sentiments de competició. 3- La necessitat de sentiments emocionals positius en contraposició dels negatius. 4. Alliberament de sentiments de por a emmalaltir per no tenir cura del cos. 5. Seguiment de consells mèdics o socials. 6. Complaença al desenvolupar un determinat tipus d'activitat. 7. L'establiment de determinats contactes socials.
Actituds:
Com es forma una actitud:
Familia, Personalitat, Experiències personals, Aptituds, Els grups als que pertanys, Mites socials, Esquemes socials: formes col·lectives d’interpretar i enfocar fets.
Un canvi d’actitud implica:
CANVI EN LA IMATGE MENTAL: informar-te sobre un tema per canviar l’actitud sobre aquest. // CANVI DE SENTIMENTS: s’aconsegueix amb el desenvolupament de corrents d’efecte, consideracions i respecte en relació a allò que volem canviar de l’actitud. // CANVI DE CONDUCTA: amb vivències i experiències en comú.
Habilitats socials:
Components de les Habilitats Socials
1 – Components conductuals :
La conducta – Manera que té una persona de comportar-se, actuar o donar una resposta en una situació determinada.
Assertivitat – Expressar-se i exercir els drets personals de la millor manera possible, respectant i sense negar els drets dels altres.
Empatia – Posar-se en la pell dels altres.
Comunicació – Posar punts de vista en comú i compartir amb els altres, tant a nivell verbal com no verbal.
Reaccions fisiològiques – En determinades situacions les persones activen, de manera inconscient i difícilment controlable, unes reaccions fisiològiques que denoten la falta d'hàbits socials.
2 – Components Emocionals:
Les Emocions (alegria, por, tristesa, fàstic, ira i sorpresa).
La intel·ligència emocional (manejar bé les emocions, en nosaltres mateixos i en les nostres relacions).
3 – Components cognitius: ‘’LA PENSADORA EXPERTA NEGATIVA’’ (veuta interna que ens vol convèncer de que els altres són millors, no aconseguirem objectius, recorda els fracassos i mai els èxits→ exagera les coses negatives).
La P.E.N. intenta rebaixar el nostre autoconcepte i aprofita totes les oportunitats disponibles per aconseguir el seu objectiu.
Assertivitat:
L'assertivitat consisteix a defensar les teves opinions, idees i drets, sense fer que l'altra persona es senti malament. Ser capaç de dir “sí” quan decidim dir sí, i dir “no” quan volem dir no.
L’ordre correcte a seguir per no ofendre o intentar fer-ho de la millor manera, serà el següent:
Parlarem primer de l’ENTORN, Parlarem després de la seva CONDUCTA, Les seves CAPACITATS, Les seves CREENCES I VALORS, Per últim, parlarem de la seva IDENTITAT
Tècniques:
DISC RATLLAT: repetició d’una frase que expressi clarament el que es desitja defensant-ho amb fermesa evitant manipulacions.
BANC DE BOIRA: escoltar les crítiques amb serenitat i buscar punts d’acord amb l’altra persona.
TÈCNICA D’IGNORAR: en discusions.
LES 3 CAPES DEL SANDWICH (missatge positiu, desacord i missatge positiu).