Plató: Justícia, Coneixement i l'Analogia entre Ànima i Ciutat
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,32 KB
Anàlisi Filosòfica de Plató: El Bé i el Coneixement
Llegeix el següent text i respon les preguntes que tens a continuació:
i cal que la contempli aquell que es proposi actuar assenyadament tant en la vida privada com en la pública.
El Bé com a Fonament de la Saviesa
L'última frase del text subratllada significa que el Bé és el fonament de la veritat i el coneixement en el món de les idees. Per actuar amb saviesa i justícia, és imprescindible comprendre el Bé. Plató sosté que el Bé representa la veritat suprema i que, en entendre'l, podem esdevenir individus més justos.
Relació amb el Mite de la Caverna
Sí, hi ha una relació directa amb el Mite de la Caverna. En aquest mite, Plató il·lustra com els presoners només perceben ombres, sense comprendre la veritable realitat, fins que un d'ells emergeix de la caverna i contempla la llum del sol, que simbolitza el coneixement i la veritat. De manera anàloga, en el text, Plató afirma que el Bé actua com una "llum" que ens capacita per percebre les coses tal com són. Així, el Bé és comparable al sol del Mite de la Caverna: és la font del coneixement veritable.
Plató: L'Ànima, la Ciutat i la Justícia
Llegeix el text següent i contesta les preguntes:
Vet aquí doncs
Idees Principals sobre l'Ànima i la Ciutat
En aquest text, Plató exposa que, de la mateixa manera que la ciutat es compon de tres parts:
- els governants
- els soldats
- els treballadors
l'ànima humana també es divideix en tres facultats:
- la raó
- la voluntat (o ànim)
- el desig (o apetit)
Per tal que tant la ciutat com l'individu assoleixin la justícia, és fonamental que cada part compleixi la funció que li és pròpia.
Analogia entre Ciutat i Ànima Humana
Plató es refereix a l'analogia entre les tres parts de la ciutat (els governants, els soldats i els treballadors) i les tres parts de l'ànima humana (la raó, la voluntat i els desitjos). Aquesta correspondència, ja explorada en l'àmbit de la ciutadania, és crucial: per tal que una persona sigui justa, aquestes parts han de funcionar en harmonia, de la mateixa manera que per aconseguir una ciutat justa, cada estament ha de complir la seva funció específica.
Ètica i Política en Plató: Una Unió Indissociable
Sí, en aquest text Plató argumenta que l'ètica i la política són, de fet, indissociables. La justícia de la ciutat depèn intrínsecament de la justícia dels seus ciutadans. Si cada individu és just i manté el seu interior en ordre (és a dir, les parts de la seva ànima en harmonia), la ciutat també ho serà. Per tant, la política (l'organització de la ciutat) i l'ètica (la conducta individual) estan profundament lligades i es condicionen mútuament.