Plató: Món Sensible, Estat Just i Coneixement
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,83 KB
El Mite de la Caverna i el Món Intel·ligible
1.—Doncs bé, estimat Glaucó, En aquest text de Plató, autor del s. IV aC, el tema central és el pas del món sensible al món intel·ligible. Es poden observar tres idees subordinades a la principal:
- En primer lloc, Plató explica que, en el mite de la caverna, l'interior de la caverna i la llum del foc són en realitat el món que coneixem pels sentits, il·luminat pel Sol.
- En segon lloc, l'autor identifica el pas de l'interior de la caverna a l'exterior amb l'ascens cap al món intel·ligible, el món de les idees.
- En tercer lloc, es troba la idea del Bé. Aquesta idea és la causa de la bellesa, l'ordre, és la més important en el món de les idees. Es considera la veritable realitat i, finalment, cal que es conegui per actuar justament, tant en privat com en públic.
La Justícia a l'Estat Ideal Segons Plató
—Hem observat ja tres qualitats a l'Estat; En aquest text de Plató, autor del segle V aC, del llibre IV de la República, el tema central és l'Estat i la Justícia. El text es divideix en tres idees principals relacionades entre si:
- En primer lloc, Plató ens diu, mitjançant un discurs de Sòcrates, que un Estat assoleix l'excel·lència per mitjà de la justícia. La justícia és el principal o essencial de l'Estat.
- En segon lloc, es defineix el concepte de justícia en l'Estat. Plató diu que cada home ha de fer el que li toca segons la seva ànima.
- En tercer lloc, usant l'exemple d'un artesà que vol ser guerrer, Plató ens diu que l'intercanvi de funcions entre les tres classes d'homes és la injustícia i, per tant, la perdició de l'Estat, ja que els ciutadans no compleixen les funcions que els corresponen per ser la classe d'home que són i intenten realitzar les funcions que són pròpies de les altres classes d'homes.
Les Formes de Coneixement i l'Opinió
—Ningú no ens discutirà això: En el present text de Plató, autor atenès del segle V aC, el tema principal són les diferents formes de coneixement que l'autor diferencia i la seva relació amb el que ell anomena opinió. Trobem tres idees principals en el text:
- Primerament, l'autor ens parla d'una forma de coneixement, l'opinió, que obtenim a través dels sentits. A través dels sentits coneixem els objectes de la vida quotidiana.
- Seguidament, l'autor ens parla sobre el coneixement d'alguna cosa superior al sensible. Per exemple, els objectes de la geometria i la matemàtica. També la podem anomenar "pensament discursiu" i es basa en principis indemostrables.
- Per acabar, Plató ens parla del coneixement veritable, al qual arribem a través de la dialèctica, que és el camí cap al món perfecte de les Idees.