Plató vs Aristòtil: Realitat, Canvi i Ànima
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,99 KB
Plató i Aristòtil: Reptes Fonamentals
La filosofia antiga es va enfrontar a reptes fonamentals per comprendre la realitat, centrant-se en dos aspectes crucials: la naturalesa de l'ésser i el problema del moviment i el canvi. Plató i Aristòtil van proposar visions profundament diferents per explicar aquests fenòmens.
La Visió de Plató
Plató va desenvolupar una *teoria de les formes* que distingia entre un món sensible aparent i una realitat autèntica d'idees. Considerava que l'accés a aquesta realitat veritable només era possible mitjançant la *reminiscència*, situant el Bé com a causa última de tot allò existent. La seva filosofia proposava un dualisme ontològic, antropològic i epistemològic.
La Visió d'Aristòtil: Realitat i Canvi
En contrast, Aristòtil va rebutjar el dualisme platònic i va proposar una aproximació més empírica i immanent. La seva teoria *hilemòrfica* entenia els éssers com a compostos de matèria i forma, establint categories per classificar i descriure la realitat. Va introduir conceptes cabdals com l'*ésser en potència* i en *acte*, entenent el canvi com l'actualització de potencialitats inherents.
Aristòtil acceptava la tesi lògica de Parmènides que res no es crea ni es destrueix, però alhora reconeixia el dinamisme de la realitat, testimoniada pels sentits. Va definir la matèria com un substrat indeterminat capaç de rebre formes, i va proposar que tot ésser del nostre planeta estava compost per cinc elements: aigua, terra, foc, aire i èter.
La Visió d'Aristòtil: L'Ànima
Aristòtil va definir l'ànima de manera radicalment diferent de Plató. Més que una entitat transcendent, la considerava l'"*entelèquia primera*" d'un cos amb vida, establint tres nivells:
- L'ànima vegetativa (funcions vitals)
- La sensitiva (sensacions i memòria)
- La racional (exclusivament humana, que permet el *logos*)
Va negar el dualisme antropològic platònic, rebutjant la preexistència i immortalitat de l'ànima, així com l'innatisme i la reminiscència pel que fa al coneixement humà. La seva concepció era fonamentalment biològica i teleològica, entenent l'ànima racional com allò que permet a l'ésser humà desenvolupar la seva naturalesa social i ètica.
Vigència Contemporània de la Visió Aristotèlica
Sorprenentment, la visió aristotèlica manté una notable vigència contemporània. Neurocientífics com Antonio Damasio ressonen amb la seva comprensió de les emocions, defensant que lluny de ser irracionals, guien la nostra presa de decisions. Les emocions no s'oposen a la raó, sinó que ens orienten cap a decisions més encertades.
Aristòtil i la Política
Per a Aristòtil, la política tenia la missió fonamental d'aconseguir la felicitat col·lectiva, articulant la convivència mitjançant valors racionals. Més enllà de l'individu, considerava l'ésser humà essencialment social, el que ell va denominar *zoon politikon*.