Plurilingüisme al sistema educatiu valencià: reptes i oportunitats
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB
Plurilingüisme al sistema educatiu valencià
A la Comunitat Valenciana, el sistema educatiu actual ha de conviure amb dues llengües oficials: el castellà i el valencià, a més d'una llengua estrangera, l'anglès. Això permet als nostres alumnes poder relacionar-se amb més gent, ja que tenen major diversitat lingüística, primordial per a la seua millor formació. En la nostra comunitat veiem un clar exemple de disglòssia, és a dir, predomina el castellà sobre el valencià, deixant la llengua valenciana en desprestigi social, per això diem que existeix un conflicte lingüístic entre aquestes dues llengües. Per a la formació del mestre, és molt important conèixer diverses llengües i saber posar-les en pràctica. En aquest quadrimestre he anat millorant tant la meua escriptura en valencià a causa de les correccions dels documents que he anat lliurant com en l'hora d'expressar-me verbalment. Els treballs en classe m'han servit per a millorar aquestes competències. El meu resultat d'aprenentatge ha sigut satisfactori perquè he millorat la meua habilitat en llengua valenciana. És molt important adquirir adequadament les competències en valencià per a poder transmetre en un futur els coneixements que he anat adquirint al llarg de la meua etapa educativa.
Models d'educació bilingüe i plurilingüe
Gràcies als treballs realitzats en classe he pogut diferenciar els diferents models educatius, sobretot, en realitzar l'autobiografia pròpia i la de la meua companya. D'aquesta manera sóc capaç de portar a la pràctica una planificació, execució i avaluació dels processos d'ensenyament-aprenentatge. Els principals models d’educació plurilingüe són:
- Model monolingüe
- Model d’ensenyament de la llengua minoritzada (valencià)
D’altra banda, els principals models d’educació bilingüe són:
- Model compensatori
- Model de manteniment
- Model d’enriquiment
Tractament integrat de llengües
Amb el treball que he anat realitzant al llarg del curs i amb les projeccions de diferents vídeos, com per exemple, el vídeo de les veus de Babbel, vaig poder observar que és molt important manejar diferents llengües per a poder comunicar-nos i relacionar-nos amb diferents cultures; sense oblidar-nos de les nostres llengües maternes i la llengua estrangera primordial. Amb açò m'he adonat de la importància de treballar, conèixer i aplicar les 3 llengües amb els mateixos continguts i ús, d'aquesta forma és més eficaç l'aprenentatge.
Adquisició de la primera i segona llengua
La meua llengua materna és el castellà perquè la meua família és castellanoparlant, tant el meu pare com la meua mare sempre m'han parlat en llengua castellana. Exceptuant una part de la família que sí que parlava en valencià i per això en ocasions sí que l'he utilitzat. La llengua valenciana és la meua segona llengua, i l'he après a l'escola, ja que fins a l'ESO la meua línia ha sigut el valencià. Conec i comprenc perfectament la diferència entre l'adquisició de la primera i d'una segona llengua, ja que ho he vist en primera persona amb el treball de l'autobiografia. Sóc capaç d'afrontar diferents situacions d'aprenentatge lingüístic i posar-les en pràctica, ja que, al llarg del curs he anat millorant la meua competència comunicativa en valencià gràcies a les exposicions orals.
Competència comunicativa a l'aula
Gràcies a l'assignatura he pogut posar en pràctica tot l'après en ella, expressar-me mitjançant converses amb altres persones i gràcies a açò he pogut valorar la importància d'aquesta llengua. Considere que sóc capaç d'afrontar situacions d'aquesta llengua d'una forma més eficaç i amb més fluïdesa que al principi de curs i poder demostrar una competència comunicativa com un bon professional de la matèria. Quan estic mantenint una conversa en valencià en ocasions de manera inconscient m'ixen paraules en castellà, però cada vegada les vaig utilitzant menys i m'ix mes fluït el valencià. Sóc capaç d'expressar-me amb major facilitat escrita i oralment en les llengües oficials de la Comunitat Valenciana.
Importància de la comunicació oral
És molt important saber comunicar-te adequadament i sobretot per a un mestre, perquè s'ha de dirigir als seus alumnes, pares i altres professionals de la matèria. El mestre ha de ser font de coneixement, per tant, la seua destresa comunicativa ha de fregar la perfecció. Respecte al que s'ha dit anteriorment si donara un ensenyament en valencià estaríem reforçant les competències pròpies de la llengua, açò ajudaria a una millora d'adquisició de la llengua. Sóc capaç d'afrontar aquest tipus de situacions i establir coneixements i usos sobre la llengua valenciana.