Pobles Preromans i Caiguda de l'Imperi Romà a Hispània
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB
Pobles Preromans a Hispània
Diversitat Cultural i Contactes
Des del segle V a.C., a la Península Ibèrica es van formar tres cultures diferenciades:
- Íbers: Habitaven les costes orientals i meridionals, propers a rutes comercials. Van desenvolupar un comerç actiu amb pobles colonitzadors, encunyant moneda pròpia i impulsant l'urbanisme i l'escriptura. La seva economia era bàsicament agrícola, però també explotaven mines i fabricaven armes. S'organitzaven en tribus.
- Celtes: Ocupaven la Meseta i el litoral Atlàntic. Tenien una economia rudimentària i autosuficient, basada en l'agricultura (principalment cereals) i la ramaderia. El seu sistema comercial era poc desenvolupat, no coneixien l'escriptura i construïen castres (poblats fortificats) en zones elevades. L'explotació minera, especialment d'estany i or, era essencial al nord.
- Celtibers: Fruit del contacte entre celtes i ibers a la Meseta, practicaven una economia agrícola cerealista i destacaven en la producció de ferro. Influenciats pels ibers, van adoptar la roda, la moneda i l'alfabet.
La complexa geografia de la Península va dificultar el contacte dels celtes amb altres pobles, mentre que els ibers tenien més facilitat de comunicació i comerç amb fenicis i grecs.
La Crisi de l'Imperi Romà
Decadència i Conseqüències a Hispània
A partir del segle III d.C., la fi de les grans conquestes i l'extensió de la ciutadania romana van provocar una disminució dels ingressos fiscals i un encariment de la mà d'obra esclava. El sistema de producció esclavista va deixar de ser rendible, afectant el comerç i l'artesania. Les ciutats es van despoblar i l'Imperi va mostrar dificultats per governar un territori tan extens.
Els emperadors van adoptar un govern absolut i dictatorial, generant revoltes a les províncies. Les autoritats locals van haver de suplir l'autoritat imperial.
Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident
Les fronteres van patir la pressió dels pobles germànics, i els enfrontaments van col·lapsar el comerç i aïllar les províncies. Des del 260 d.C., Hispània va sofrir invasions de francs i alamans, saquejos i revoltes camperoles que van perjudicar l'economia i la vida urbana. Els colons van buscar la protecció de senyors, iniciant el feudalisme.
Hispània va patir una ruralització i empobriment, disminuint el comerç i retornant a una economia d'autosuficiència i permuta. L'últim emperador romà d'Occident, Ròmul Augústul, va ser deposat per Odoacre l'any 476 d.C., marcant la caiguda de l'Imperi i generant un clima d'inseguretat a Occident.