El Poder Polític: Origen, Elements i Teories Fonamentals
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB
El Poder Polític: Definició i Elements Clau
El poder polític és la capacitat de dirigir i governar les situacions socials. Es basa en aquests tres elements fonamentals:
- La coerció: Consisteix en la capacitat d'obtenir obediència a través de la privació o la força.
- La persuasió: És la capacitat de convèncer els altres perquè modifiquin el seu pensament o conducta.
- La retribució: És la capacitat de convèncer els altres perquè modifiquin el seu pensament mitjançant recompenses o càstigs.
Teories sobre l'Origen del Poder Polític
Teoria de l'Origen Diví
Aquesta teoria sosté que el poder polític té el seu origen en Déu. Els governants, escollits o no, han d'exercir el poder en nom de Déu. Aquesta concepció es basa, per exemple, en el Nou Testament, amb els escrits de Pau de Tars.
Teories Contractualistes
Les teories contractualistes defensen que el poder polític té l'origen en alguna forma de pacte social entre els membres de la societat. Els seus principals representants són:
Thomas Hobbes: El Pacte per la Pau
Hobbes considera que tots els homes, per naturalesa, són iguals i, per tant, tenen el mateix dret a aconseguir el que desitgen. En l'estat de naturalesa, l'enfrontament mutu, una «guerra de tots contra tots», és constant. Per posar fi a aquest caos, cadascú renuncia al seu poder i llibertat, i els cedeix a un home o assemblea d'homes, amb la condició que els altres facin el mateix. Així s'estableix el contracte social que dona lloc a l'Estat.
John Locke: Drets Naturals i Govern Limitats
Locke pensa que els homes són lliures, iguals i independents, però prefereixen viure en pau abans que en una lluita constant. Els éssers humans tenen una sèrie de drets naturals (vida, llibertat, propietat), però se senten amenaçats per la resta dels humans. El pacte social s'estableix per protegir aquests drets, creant un govern amb poder limitat.
Jean-Jacques Rousseau: La Voluntat General
Rousseau sosté que els éssers humans són iguals per naturalesa, bondadosos i innocents, i abans de construir la societat, vivien lliures i sense cap obligació. La societat civil va sorgir a conseqüència d'un engany: se'ls va fer creure que l'estat de naturalesa era lamentable. Amb la societat civil va arribar la desigualtat i la pèrdua de la llibertat natural. Per recuperar una forma de llibertat i igualtat, Rousseau elabora la teoria del contracte social basada en la voluntat general.
John Rawls: El Vel de la Ignorància
Rawls es basa en un acord hipotètic que manifesta la nostra condició d'éssers individuals amb voluntats generals, similar a Rousseau. La seva teoria de la justícia com a equitat proposa que els principis de justícia s'escollirien darrere d'un «vel de la ignorància», assegurant imparcialitat.
Teories de la Sobirania Popular
Aquestes teories defensen que la sobirania resideix en el poble. Diversos documents històrics fonamentals reflecteixen aquesta idea:
- La Declaració de Drets de Virgínia (1776) institueix que el poder és inherent al poble i d'ell procedeix.
- La Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica (1776) afirma que, per tal de garantir els drets inalienables, s'institueixen entre els homes els governs, que deriven els seus poders legítims del consentiment dels governats.
- Finalment, la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (1789), els representants del poble francès, declaren: «El principi de tota sobirania resideix essencialment en la Nació. Cap cos, cap individu no pot exercir autoritat que no emani expressament d'ella.»