Política Migratòria a Espanya: Anàlisi Històrica i Reptes

Clasificado en Matemáticas

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,65 KB

Sánchez Alonso, Blanca (2011)

La Política Migratòria a Espanya: Una Anàlisi a Llarg Termini

El diferencial a Espanya entre els objectius de la política migratòria oficial i els resultats de la política migratòria real és cada vegada més gran. Aquesta situació es pot aplicar a diferents moments històrics durant els segles XX i XXI.

Tant quan Espanya era un país d'emigrants com en l'actualitat, com a país receptor d'immigració, la realitat política migratòria espanyola es desvia constantment dels seus objectius oficials.

  • El caràcter tutelar de la legislació i la constant preocupació de l'Estat per encarrilar i regular el corrent emigratori va ser una constant durant el segle XX.
  • En el moment en què es considera l'emigració com una "calamitat nacional", no s'aconsegueix aturar el flux emigratori ni dirigir-lo cap als països o ciutats desitjats.
  • Quan l'emigració passa a considerar-se com un mitjà per a intervenir en el mercat de treball, l'Estat franquista tampoc aconsegueix que exerceixi una incidència significativa com a reguladora dels seus desajustos.

Amb la transició dels anys 80, Espanya es converteix en un "país d'immigració". La nova legislació immigratòria, que prioritza l'enfocament policial, genera una sèrie de restriccions i complicacions burocràtiques que promouen la irregularitat.

Tant a principis del segle XX com a inicis del segle XXI, es repeteix la situació d'un govern espanyol perplex i alarmat: en el primer cas, per la nombrosa emigració cap a Amèrica, i en el segon, per l'arribada massiva d'immigrants, sovint irregulars. La història es repeteix.

Aquesta bretxa en la política migratòria es produeix perquè els governs dissenyen polítiques amb objectius que no són capaços d'acomplir i perquè s'utilitzen instruments inadequats. També s'explica per les restriccions en països democràtics, generades per la pressió als governs per a respectar els drets humans i civils, com el dret a la reunificació familiar.

Blanca Sánchez Alonso exposa

que el diferencial a Espanya entre els objectius de la política migratòria oficial i els resultats reals és cada vegada més gran, aplicable a diferents situacions històriques dels segles XX i XXI.

Als arguments que exposa, s'hi podria afegir com a factor que condueix al fracàs de moltes polítiques migratòries l'existència del que Stephen Castles anomena les "agendes ocultes". Els objectius oficials poden no coincidir amb els objectius reals "ocults", que potser difereixen dels resultats reals de la política migratòria.

Entradas relacionadas: