Polítiques Culturals i DINFO: Intervenció dels Poder Públics
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB
POLÍTIQUES CULTURALS I DINFO
Intervenció dels poders públics amb l'objectiu de satisfer les necessitats socials de la població en qualsevol dels sectors culturals. Dirigides a: protecció patrimoni; suport creació; difusió i formació cultural; cooperació internacional. Informació: prenen com a punt de partida les necessitats d'info. Dirigides a: promoció de la SI (formació ciutadans); gestió dels recursos d'info; informació de l'administració pública (accés als ciutadans i transparència).
ACCIONS de les polítiques
Aquestes polítiques han d'establir:
- Accions LEGISLATIVES: regular els drets del ciutadà a la info; protegir patrimoni, promoure creació.
- Accions d'ESTÍMUL per promoure la SC: fomentar la formació; oferta cursos; millorar xarxes d'accés.
- Accions per a la MILLORA DE LA GESTIÓ DE RECURSOS d'info: crear eines per donar accés a la info de l'administració pública i de les institucions.
COOPERACIÓ IMPRESCINDIBLE
Les polítiques requereixen activitats de coop dirigides a: solucionar necessitats dels usuaris de tots els països; integrar els sistemes d'info i doc, augmentar el nombre d'usuaris fent que tots els països en disposin, adaptat a les seves necessitats.
LEGISLACIÓ ESTATAL I AUT
Cadascuna de les administracions, dins del seu àmbit competencial, elabora i aprova lleis i normes que han de regular i garantir aquestes qüestions. ESTATAL: l'Estat elabora i aprova lleis i normes sobre arxius i biblioteques, recollides al BOE. CCAA: les CCAA poden assumir competències en: museus i biblioteques d'interès per a la CCAA; foment de la cultura i recerca. Quan assumeixen aquestes competències, les CCAA elaboren i aproven lleis i normes sobre arxius i biblioteques. A Catalunya, recollides al DOGC.
RECOMANACIONS
ORGANITZACIONS INT: IFLA; Unesco: proporcionen orientacions o recomanacions als professionals. No tenen força legal. ALTRES ORGANITZACIONS NO GOVERNAMENTALS: ISO: elaboren estàndards d'àmbits diversos com referències bibliogràfiques.
MLP
Instrument de planificació territorial de Catalunya. Ha de recollir les necessitats de la lectura pública i establir el tipus de servei que correspon a cada població, a partir del nombre d'habitants de cada comarca. Aquest estàndard permet: elaborar els programes per a la construcció de nous equipaments i l'adequació dels existents; planificar, programar i coordinar les inversions que fan les diferents administracions competents; avaluar la posició real del conjunt de bp a Catalunya i la posició en l'àmbit provincial, comarcal o local. El mapa presenta un programa per a cadascuna de les comarques: informació bàsica sobre la comarca i de la situació de cada bp; concreta un programa; fa un diagnòstic de la situació dels equipaments actuals i estableix uns criteris. COMUNITAT VALENCIANA: altres CCAA han establert l'elaboració del seu MLP, aquest seria un exemple accessible en línia.
CIÈNCIES DE LA INFO
Característiques: naturalesa interdisciplinària; relació amb les TIC; participació en el progrés de la SI. EH ARXIVÍSTIVA: s.19 - 1a meitat s.20: orientada a proporcionar els docs que esdevenen font per a la història. Les seves funcions desenvolupades sobretot als arxius històrics. 2a meitat s.20 - ARA: accent en la gestió administrativa i en el paper de l'arxiu en l'organització de la doc activa de la institució.
EH BIBLIOTECONOMIA: 1) conservar els tresors de les biblioteques 2) s.19- ciència de la selecció organitzada i de la difusió de col·leccions de llibres audiovisuals. 3) s.20- analitza els diferents tipus de biblioteques 4) millorar i facilitar l'accés universal i evitar duplicacions 5) nova manera d'accedir al c més enllà de les digitalitzacions. EH DOCUMENTACIÓ: anys 30 del s.20: vinculada a la doc utilitzada en investigacions com a info molt especialitzada. Quan s'incorpora la RI, fa que la doc es vinculi a un servei de difusió d'info centrat en la cerca, localització i obtenció de docs no existents físicament en la col·lecció d'un centre.
COMPETÈNCIES PROFESSIONALS
Les funcions dels professionals també han anat canviant: d'una visió més vinculada a la gestió de la info i dels docs per a la preservació i custòdia cap a una visió més orientada a la formació dels usuaris per a l'ús autònom dels recursos d'info. QUÈ SÓN: segons CARLOS TEJADA: "conjunt de capacitats necessàries per l'exercici d'una activitat professional i el domini dels comportaments corresponents". Entenem competència com la relació que un individu és capaç d'establir entre els c i les actituds per tal de realitzar un procediment de manera adequada. Les nostres competències dels professionals estan definides a múltiples docs per diversos org: IFLA; ANECA.