Principi de Participació Activa en l'Educació

Clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB

Principi de Participació Activa

El principi de participació activa afavoreix i propicia l'anàlisi, reflexió, discussió i presa de decisions en la participació de tots els participants en els espais educatius i comunitaris tenint com a objectiu final la recerca del benestar social.
Perquè la participació activa sigui possible, s'ha de:
  • VOLER: tenir motivació, ganes, il·lusió, necessitat, raons per participar-hi. Això té a veure amb els interessos individuals de cada persona i els que comparteixi amb el grup o comunitat -les idees comuns-.
  • SABER: tenir els coneixements, les habilitats, la capacitat per allò. Com en tot, per poder participar, hem de saber fer-ho.
  • PODER: té a veure amb facilitar, promoure i articular espais, mecanismes, opcions reals en què poder participar; i en tots els àmbits i parcel·les de la nostra vida.
Naturalment, la manera de concebre el procés d'ensenyament-aprenentatge, el tipus de situació motriu a treballar i els objectius pedagògics plantejats, influirà en l'elecció del tipus d'organització.

Massiva

En l'organització massiva tots els participants estan orientats cap al docent sense cap relació entre ells. Els participants treballen junts (un al costat de l'altre), realitzant tots les mateixes tasques encara que no estiguin ajustades al seu nivell de competència.
Aquest tipus d'organitzacions pot ser útil i necessària: l'inici d'una seqüència formativa; en la presentació d'una nova situació d'ensenyament-aprenentatge; en les fases finals en què cal arribar a un balanç; ...
L'aprenentatge passa com si cada participant estigués sol enfront del seu docent qui condueix i dirigeix als participants com si fossin un de sol.

Petits Subgrups

Aquest tipus d'organització mereix una atenció especial pels avantatges que pot proporcionar al docent i per la freqüència del seu ús.

Circuits o Estacions

Es refereix a un conjunt de situacions motrius que es duen a terme a partir d'un recorregut itinerant per zones de treball. Aquest recurs consisteix a situar per diferents i acotats llocs un circuit compost per estacions d'aprenentatge específic. Els participants, ja sigui individualment o en petits subgrups, passen per diverses estacions de manera successiva i ordenada.

Tallers

En els tallers l'agrupació no es basa en el criteri de nivell d'aprenentatge, sinó els interessos dels participants. Aquest procediment permet potenciar l'autonomia dels participants i adequar l'activitat al seu nivell de competències, permetent la selecció d'activitats ajustades i aptes per a afavorir-les.

Parelles

Es tracta d'un tipus d'organització molt habitual, i que ha mostrat una especial utilitat en el treball amb participants que presenten dificultats. El treball en parelles afavoreix la imitació; a partir de l'observació i posterior imitació del seu company, el participant amb més dificultats.

Individual

Per a aquelles activitats en què els participants ja són autònoms en el treball; associat a aquest treball hi ha la conveniència d'utilitzar la tècnica del contracte didàctic, que permet el compromís personal en la realització de les tasques en funció dels diferents ritmes d'aprenentatge.

Entradas relacionadas: