Principis Comptables: Guia Completa per a Empreses

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Principis Comptables Fonamentals

Els principis comptables són la base per a la preparació i presentació d'estats financers fiables i comparables. A continuació, es detallen els principis clau:

1. Empresa en Funcionament

Els estats financers es preparen assumint que l'empresa continuarà operant en un futur previsible. Això significa que l'aplicació de la normativa no està destinada a determinar el valor de liquidació de l'empresa.

2. Data del Fet o Meritació

Implica el registre comptable (assentaments, etc.) atenent al corrent real de l'empresa quan succeeixen els fets, i no quan es paguen o es cobren.

3. Uniformitat

És obligatori mantenir, com a mínim durant 5 anys, un criteri adoptat per l'empresa dins de les alternatives permeses.

4. Prudència

Implica un grau raonable de precaució en les estimacions fetes en condicions d'incertesa.

5. No-Compensació

Prohibeix la compensació entre les partides d'actiu i de passiu, i entre les despeses i els ingressos. Cal distingir entre un deute concret amb un proveïdor i la quantitat que el mateix proveïdor deu en concepte de compres realitzades.

6. Importància Relativa

Permet l'aplicació d'algun principi o criteri comptable quan la incidència quantitativa i qualitativa sigui d'escassa rellevància.

Marc Conceptual

Són tots i cadascun dels principis bàsics en els quals es desenvolupa l'economia de l'empresa.

Els Comptes Anuals

Són una sèrie de documents que són obligatoris per a totes les empreses.

PGC (Pla General de Comptabilitat)

És el text legal que estableix el marc tècnic de la regularització comptable i té com a finalitat aconseguir que la informació econòmica i financera de les empreses sigui fiable i comparable.

Grups Comptables Principals

Grup 1. Finançament Bàsic

Comprèn els recursos propis de l'empresa i el seu finançament aliè a llarg termini destinats a finançar l'actiu i cobrir un marge raonable de l'actiu circulant (capital social, deutes a llarg termini amb entitats de crèdit).

Grup 2. Actiu No Corrent

Comprèn el P.N. de l'empresa destinats a que no caduquin, dels quals no s'ha de produir en un termini superior a l'any (aplicacions informàtiques, construccions).

Grup 3. Existències

Són mercaderies, matèries primeres i altres aprovisionaments, productes en curs, semiacabats, acabats (mercaderies A, envasos).

Grup 4. Creditors i Deutors per Operacions Comercials

Són comptes i efectes comercials actius i passius que s'originen en el desenvolupament de l'empresa (proveïdors, clients).

Grup 5. Comptes Financers

Deutes i crèdits per operacions alienes al tràfic, és a dir, que no són activitats econòmiques habituals per a l'empresa amb venciment menor a 1 any (proveïdors d'immobilitzat a curt termini, caixa).

Grup 6. Compres i Despeses

Són aprovisionaments de mercaderies i altres béns adquirits per l'empresa per revendre'ls (compres de mercaderies, sous i salaris).

Grup 7. Vendes i Ingressos

Comprèn l'alienació de béns i prestació de serveis objecte del tràfic de l'empresa (vendes de mercaderies, ingressos per arrendaments).

Tributs

Els tributs es poden classificar en:

  • Taxes: Són prestacions de diners fetes a un ens públic com a contraprestació d'un servei públic amb un benefici a l'usuari.
  • Contribucions: Són diners ingressats a un ens públic per un motiu determinat, però el benefici que donen és per a tota la col·lectivitat.
  • Impostos: Pagaments exigits per les administracions públiques i que no se sap quina destinació concreta tindran aquests diners.

Cànons: No sempre van a parar a l'administració, sinó que van a un organisme col·laborador.

Entradas relacionadas: