Principis i Òrgans de Govern de les Comunitats Autònomes
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,29 KB
Principis Rectors de les Comunitats Autònomes
- Clàusula residual: Les competències no assumides per les comunitats autònomes les assumirà l'Estat.
- Prevalença: Davant conflictes de concurrència entre normes estatals i autonòmiques, prevaldran les normes estatals.
- Supletorietat del dret: Davant la falta d'una norma autonòmica sobre una matèria concreta, s'aplica el dret estatal.
- Principi d'unitat i interès general: Les comunitats autònomes no han de pensar només en el seu interès particular, sinó també en l'interès de l'Estat.
- Solidaritat i lleialtat: Cada comunitat autònoma ha de buscar els seus recursos per finançar les activitats, i ser solidàries amb les comunitats que no tenen capacitat econòmica.
- Igualtat de drets i obligacions dels espanyols: Les diferències entre estatuts no haurien d'estar associades als privilegis econòmics i socials. Qualsevol espanyol ha de tenir els mateixos drets i obligacions.
- El territori: Àmbit d'autonomia i validesa de les resolucions de les comunitats autònomes.
Òrgans de Govern de les Comunitats Autònomes
Els Estatuts d'Autonomia estan compostos per:
A) Assemblea Legislativa
Encarregada de dur a terme les tasques legislatives que afecten la comunitat autònoma. Els seus representants són escollits per sufragi universal, igual, lliure, secret i directe, i han de donar resposta al territori autonòmic. El sistema parlamentari autonòmic és unicameral. El període legislatiu és de 4 anys i s'utilitza la llei d'Hondt. Les seves funcions principals són aprovar els pressupostos autonòmics, orientar i controlar l'acció del govern autonòmic, l'elecció del president i les funcions addicionals que li siguin assignades.
B) Consell de Govern
Encarregat de la competència executiva i administrativa en les competències autonòmiques. Està format per consellers, president i vicepresident. Aquesta composició està regulada per l'estatut autonòmic i els decrets. El president és la màxima representació de la comunitat i de l'Estat, i serà l'encarregat de guiar i dirigir el consell de govern. Tant aquest com els seus components estan sotmesos al control de l'assemblea legislativa. L'administració autonòmica està al servei del consell de govern per instrumentalitzar les polítiques d'Estat:
- Orgànicament s'estructura per conselleries o departaments, formats per consellers.
- Les comunitats pluriprovincials tenen delegacions repartides per les províncies que les componen.
C) Tribunal Superior de Justícia
La justícia s'imparteix des d'un únic òrgan, no des de cada comunitat autònoma. Tot i això, les comunitats autònomes col·laboren en la impartició de justícia des d'una perspectiva material i territorial. En qüestions materials, les competències autonòmiques es reparteixen entre:
- Proveir de mitjans materials i humans el servei d'Administració Pública.
- Participar en l'organització de demarcacions judicials al territori autonòmic.
Territorialment, l'ordre judicial culmina amb el Tribunal Superior de Justícia de la comunitat autònoma.