Problemes del transport terrestre i del sector turístic

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,16 KB

Problemes del transport terrestre

1. Disposició del relleu

La situació geogràfica a la perifèria europea i separada del continent pels Pirineus.

2. Endarreriment dels sistemes de transport

Derivats d'una industrialització i modernització endarrerida.

Problemes del transport espacial

1. La seguretat: 97% de les víctimes mortals per accidents de trànsit a la UE.

2. La contaminació: Les grans infraestructures del transport modifiquen el paisatge natural, emeten gasos d'efecte hivernacle i contaminació acústica.

3. La congestió del trànsit: Ocasionen pèrdues de temps i despeses en el control del trànsit.

4. Integració europea: Està previst grans corredors i autopistes del mar.

La política espanyola de transport: En consonància amb les polítiques europees, ha elaborat el Pla d'Infraestructures de Transport i Habitatge 2012-2024. Objectius: compatibilitzar la situació pressupostària, millorar l'eficiència i la competitivitat, optimitzar la utilització de les capacitats existents, contribuir a un desenvolupament econòmic equilibrat, promoure una mobilitat sostenible amb respecte al medi ambient, reforçar la cohesió territorial i l'accessibilitat en tots els territoris a través del sistema de transport, potenciant les interconnexions amb els arxipèlags i Ceuta i Melilla, i enfocar intermodalitats i la millora de les infraestructures i una gestió coordinada.

Problemes del sector turístic

1. La concentració espacial de l'oferta: Pel que fa al turisme de sol i platja, les activitats del sector presenten una forta concentració al litoral mediterrani i els arxipèlags. Moltes zones tenen problemes de saturació i les zones no turístiques han sigut desplaçades, això s'anomena turistització, que afecta no només l'economia sinó també aspectes socials i culturals. En canvi, a l'interior de la península presenten baixes xifres d'activitat turística i és necessari augmentar l'oferta turística, però hi ha manca d'iniciativa empresarial per al desenvolupament.

2. L'acusada estacionalitat: Entre juny i setembre suposa una massificació, una infrautilització de l'oferta turística durant la resta de l'any, que s'intenta compensar amb el turisme social i una ocupació igualment estacional per a molts treballadors.

La creixent competència: La forta crisi econòmica que ha sacsejat el nostre país ha obligat a una reducció dels preus per a fer més atractiva l'oferta.

La dependència excessiva dels mercats estrangers: Britànic, alemany i francès.

L'impacte mediambiental: Causa una urbanització massiva als litorals mediterranis i insulars, no sempre planificada, i ha donat lloc a pràctiques especulatives amb el sòl. El desenvolupament del turisme s'ha aconseguit en part a costa d'una degradació mediambiental motivada per l'increment de població a les àrees més turístiques i per una excessiva pressió sobre els recursos naturals.

Entradas relacionadas: