Procediments Temporals i Control en Condicionament Clàssic
Enviado por Alba y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB
Procediments Temporals en Condicionament Clàssic
La relació temporal entre l'Estímul Condicionat (EC) i l'Estímul Incondicionat (EI) és crucial. Existeixen diversos procediments:
Demora
L'EI es presenta més tard que l'EC, però coincideixen parcialment en el temps (l'EC encara està present quan apareix l'EI).
Traça
L'EC finalitza abans que comenci l'EI. Es crea el concepte d'interval de traça: el temps entre la fi de l'EC i l'inici de l'EI. Un interval de traça llarg pot dificultar el condicionament.
Temporal
No hi ha un EC explícit. L'EI es presenta a intervals regulars i el propi pas del temps actua com a EC. P. ex.: Si el despertador (EI) sona cada dia a la mateixa hora, podem despertar-nos uns minuts abans (RC).
Aleatori
L'EC i l'EI es presenten aleatòriament, sense una relació temporal predictiva. Generalment, no es produeix condicionament, ja que l'EC no prediu l'EI.
Simultani
L'EC i l'EI comencen i acaben alhora. L'EC no prediu l'aparició de l'EI, per la qual cosa el condicionament excitatori sol ser feble o inexistent. En alguns casos, la fi de l'EC pot predir l'absència de l'EI, donant lloc a condicionament inhibitori. Els resultats poden variar.
Cap enrere (Retroactiu)
L'EI es presenta i finalitza abans que comenci l'EC. Sol produir condicionament inhibitori.
El Control Experimental en Condicionament
Per assegurar que la resposta observada és deguda a l'associació EC-EI i no a altres factors, s'utilitzen grups o condicions de control:
- Control de l'EC aïllat: Es presenta només l'EC (p. ex., el so) al grup control, sense l'EI (menjar).
- Control de l'EI aïllat: Es presenta només l'EI al grup control. Això controla la sensibilització.
- Control veritablement aleatori (Rescorla, 1967): L'EC i l'EI es presenten aleatòriament al grup control per evitar l'associació i controlar el pseudocondicionament (resposta a l'EC deguda només a l'excitació provocada per l'EI).
- Control explícitament no aparellat: L'EC i l'EI es presenten de manera que mai coincideixin temporalment (p. ex., en sessions diferents o molt separats en el temps) per assegurar que no s'associïn.
- Control discriminatiu (o inhibició diferencial): És un disseny intrasubjecte on un EC (EC+) va seguit de l'EI, mentre que un altre EC (EC-) es presenta sense l'EI. Exemple: EC+ (so A) → EI (menjar); EC- (so B) → No EI.
Cal considerar la sensibilització: l'exposició només a l'EI pot augmentar la reactivitat general a altres estímuls, inclòs l'EC, generant una falsa resposta condicionada. P. ex.: Una descàrrega elèctrica (EI) pot augmentar l'estat d'alerta general.