El Programa Solidari: Solidaritat Catalana i el Programa del Tívoli

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,7 KB

EL PROGRAMA SOLIDARI

a) Extracta d'un document escrit de font primària (contemporània als fets) de caràcter polític. El programa del Tivoli va ser redactat per Solidaritat Catalana i publicat al 1907. Tema: Programa polític del món solidari.

b) El rebuig massiu de la Llei de jurisdiccions va estar un moviment patriòtic de reafirmant de la personalitat catalana i del compromís en la lluita pels drets de Catalunya. Aquest va ser l'origen de Solidaritat Catalana (1906), una coalició electoral que aplegava totes les forces catalanes (des de carlins fins als republicans federals passant per la Lliga), llevat dels partits dinàstics (conservador i liberal) i dels lerrouxistes.

Per a les eleccions del 1907 els partits de Solidaritat van decidir presentar una candidatura conjunta i un programa comú (Programa del Tívoli), que defensava la derogació de la Llei de jurisdiccions i la necessitat de dotar Catalunya d’òrgans d'autogovern. Els solidaris van obtenir un gran triomf a les eleccions provincials per a les diputacions, que es va repetir a les generals, en les quals van aconseguir 41 dels 44 escons en pugna.

La presència de diputats solidaris al Congrés va obligar govern Maura a canviar d’estratègia i a negociar les lleis amb la minoria catalana amb la voluntat tant d'integrar-los al sistema com de dividir-los. En efecte, les discrepàncies entre els diferents partits que formaven la coalició solidària van ser l'element fonamental de la ruptura. El primer factor de discòrdia va ser el projecte de reforma de l'administració local impulsat pel conservador Antoni Maura, que els membres de la Lliga volien negociar amb Madrid com un primer pas cap a la descentralització i que l'esquerra solidària rebutjava per poc democràtic.

Un segon punt de la discòrdia va arribar l'any 1908 quan la Lliga, en defensa dels interessos de l’Església, es va oposar a un projecte d'ajuntament de Barcelona que comportava la introducció a les escoles municipals de la cooficialitat del català, la coeducació i la neutralitat religiosa. Els fets de la setmana tràgica van acabar de dispersar el moviment solidari l'any 1909.

c) En el primer paràgraf s'expressa l’oposició a la Llei de Jurisdiccions imposada pel govern Maura, i que condemnava les ofenses a l'exèrcit, símbols d'Espanya, etc. Acabar amb el caciquisme, frau electoral, tupinades, etc. La idea del segon paràgraf és donar més autogovern a Catalunya i que s'encarregui de l’ensenyament, beneficència, serveis socials, infraestructures, autonomia i obres polítiques. El tercer paràgraf diu que els municipis haurien de tenir més competències i més pressupost.

Entradas relacionadas: