Programes Educació Bilingüe a la Comunitat Valenciana
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,3 KB
Programes d'educació bilingüe a la Comunitat Valenciana
Programa d’Ensenyament en Valencià (PEV)
En les poblacions de predomini lingüístic valencià, els centres amb un nombre d’alumnes majoritàriament valencianoparlants podran adoptar, quan les condicions sociolingüístiques del context ho permeten, el PEV, que comportarà l’ús del valencià com a llengua base d’aprenentatge en tot el tram d’escolarització obligatòria. El castellà serà introduït a partir de primer de primària dins l’àrea de llengua. El PEV continua en l’ESO. En aquest programa, la major part de les àrees no lingüístiques tenen el valencià com a llengua vehicular d’aprenentatge. Posteriorment, s’incorporarà la tercera llengua, un idioma estranger, seguint el mateix enfocament didàctic. En els centres d’educació secundària el programa es dirigeix tant a l’alumnat valencianoparlant com castellanoparlant.
Programa d’Immersió Lingüística (PIL)
Els centres amb un nombre d’alumnes majoritàriament castellanoparlants situats als territoris de predomini lingüístic valencià podran adoptar el PIL, en el qual, a partir de l’opció voluntària de les famílies i del respecte a la llengua habitual de l’alumnat, aquests, mitjançant una metodologia específica, aconseguiran el domini de les dues llengües oficials i un rendiment òptim en els continguts de la resta de les àrees. El PIL continua en l’ESO com a PEV. En aquest programa la major part de les àrees no lingüístiques tenen el valencià com a llengua vehicular d’aprenentatge. El castellà serà introduït a partir de primer de primària dins l’àrea de llengua. L’alumnat manté i millora la llengua familiar i n’adquireix una altra, el valencià, a través del treball específic basat en un enfocament comunicatiu de les llengües. Per a l’alumnat castellanoparlant el fet d’iniciar l’escolaritat en valencià suposa quasi l’única possibilitat de dominar l’altra llengua oficial, que té menor presència social.
Programa d’Incorporació Progressiva (PIP)
Als centres ubicats a les poblacions de predomini lingüístic valencià que no apliquen el PEV o el PIL, s’adoptarà el PIP, en el qual la llengua base d’aprenentatge serà el castellà. El valencià serà introduït a partir de primer de primària dins l’àrea de llengua. A més a més, el disseny particular que cada centre realitze del PIP inclourà, com a mínim, l’àrea de coneixement del medi natural, social i cultural, impartit en valencià a partir del tercer curs de l’educació primària. El PIP en l’ESO garantirà la continuïtat d’allò aplicat en l’educació primària. Aquest programa comporta l’ús del valencià com a llengua vehicular en una part de les àrees no lingüístiques.
Programa Bilingüe Enriquit (PEBE)
Un programa d’educació bilingüe enriquit per la incorporació primerenca d’una llengua estrangera com a llengua vehicular des del primer cicle de l’educació primària.
Es parteix de la convicció que l’augment de competència lingüística dels escolars valencians és el resultat d’un tractament integrat de tots dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, i de la introducció d’una llengua estrangera.