Projecte professional: Autoconeixement i formació

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,83 KB

El projecte professional

És el document que recull el nostre objectiu professional i els passos que cal fer per assolir-lo. El seu disseny integra els diferents camins i eines que condueixen a aconseguir els objectius laborals que hem triat. A l'hora de fer-lo convé:

  • Ser realista, per poder tenir èxit en funció de les nostres capacitats.
  • Centrar-nos en llocs de treball concrets i en professions o oficis relacionats.
  • Revisar-lo periòdicament, per fer les modificacions i actualitzacions necessàries que en millorin la realització.

Aspectes essencials en la confecció del projecte professional:

AspecteCaracterístiques
Definició de l'objectiuLa finalitat del projecte és aconseguir un lloc de treball concret en una professió determinada. Convé descriure les condicions laborals que estarem disposats a acceptar.
AutoconeixementÉs el coneixement de les nostres capacitats, interessos i expectatives, tenint en compte la situació personal i familiar. És important per saber què volem i què podem oferir.
Context formatiuEstudi de l'oferta formativa existent per adquirir o completar els coneixements, les capacitats i les experiències que exigeix el lloc de treball que ens interessa.
Context laboralÉs important conèixer el funcionament del mercat de treball, del sector professional triat i de l'entorn laboral en què es desenvoluparà la nostra feina.
Itineraris formatiu i professionalDesprés d'haver analitzat els punts anteriors, estarem en condicions de triar l'itinerari o camí que seguirem per aconseguir el nostre objectiu professional.

L'elaboració del projecte ha de tenir en compte 3 aspectes fonamentals: l'autoexamen, el context formatiu i les característiques del mercat de treball.

L'autoconeixement

Cada persona té una identitat pròpia, com el caràcter, l'educació o la família. La realització personal exigeix saber amb quines habilitats comptem per accedir al mercat de treball. Podem obtenir un coneixement més precís de nosaltres amb l'anàlisi dels caràcters següents:

  • Capacitats o aptituds: ens fan aptes per dur a terme determinades tasques. Exemple: es diu que té una bona capacitat numèrica qui té l'habilitat d'operar amb facilitat amb nombres i símbols matemàtics.
  • Actituds: són la tendència a actuar d'una manera determinada en certes situacions. L'actitud és el que jo crec, sento i com em comporto. Exemple: un estudiant amb una actitud positiva per l'estudi tendirà a esforçar-se per tenir bons resultats.
  • Interessos i expectatives: són les prioritats que orienten les eleccions dels individus. Relacionen el que desitgem, triem i fem per aconseguir una cosa. Exemple: un tècnic titulat pot voler aprovar una oposició pública, un altre buscar feina pel seu compte i un altre, emprendre un negoci pel seu compte.
  • Situació personal i familiar: són les circumstàncies que condicionen l'elecció d'un lloc de treball.

Algunes actituds i aptituds afavoreixen el treball en un ambient col·laboratiu i eficient, mentre que d'altres perjudiquen la productivitat i les relacions amb els altres:

Les empreses busquen...Les empreses no volen...
ActitudsIniciativa, treball en equip, seguretat, tracte agradable, flexibilitat, disciplina, motivació, imatge correcta i endreçada.Passivitat, individualisme, inseguretat, agressivitat, rigidesa, indisciplina, motivació exclusivament econòmica, imatge deixada o excessivament cridanera.
AptitudsNivell d'estudis adequat, capacitat organitzativa.Nivell d'estudis excessiu o insuficient, caràcter desordenat.

L'itinerari formatiu

Comprèn totes les iniciatives destinades a adquirir els coneixements necessaris per exercir l'ofici que hàgim triat. Les noves tecnologies o canvis en l'organització del treball obliguen a mantenir-se al dia i adquirir les qualificacions que ens permeten accedir al mercat laboral i tenir possibilitats. Les qualificacions són el conjunt de competències professionals que ens capaciten per ocupar llocs de treball. S'ordenen segons la seva complexitat, i s'adquireixen a través de la formació i l'experiència laboral.

Els recursos que cal tenir en compte en el desenvolupament de l'itinerari formatiu i als quals podem acudir per formar-nos són:

  • La formació professional específica.
  • La formació professional per a l'ocupació.
  • Altres ofertes formatives complementàries.

La formació professional engloba el conjunt d'ensenyaments que et capaciten per a l'exercici d'una professió o ofici, amb un nivell determinat. Convé tenir en compte que un nivell més elevat augmenta la probabilitat de trobar llocs de treball més qualificats amb millors condicions laborals.

La formació professional específica

Depèn del Ministeri d'Educació i s'organitza en cicles formatius. Existeixen 26 famílies professionals, i cada una ofereix cicles diferents. Cursar cicles de la mateixa família pot servir per completar la teva formació. Característiques dels cicles formatius:

S'agrupen en dos nivellsPoden ser de grau mitjà o superior. La diferència és el nivell de qualificació.
S'estructuren en mòduls

Cada cicle es compon de mòduls (assignatures). A vegades es pot sol·licitar la convalidació d'un mòdul quan ja s'ha cursat. És el cas de FOL i EIE. El mateix passa en els centres de treball (FCT), que es pot convalidar acreditant experiència laboral relacionada amb el cicle.

S'obté un títolEn acabar el cicle, obtindràs un títol que et capacita professionalment. Els cicles de grau mitjà proporcionen el títol de tècnic, els de grau superior, el de tècnic superior.
Obtenció de certificats relacionats amb els estudisEn superar el mòdul de FOL obtindràs el certificat bàsic de prevenció de riscos laborals. En altres cicles pots obtenir carnets d'indústria. Si només superes alguns dels mòduls, també podràs obtenir una certificació que ho acrediti.

Entradas relacionadas: