Propietats dels Materials: Classificació i Flotació
Propietats, Objectes i Materials
Definicions
Propietat: Característica que serveix per reconèixer o diferenciar un objecte, material o ésser viu.
Les propietats ens permeten identificar els objectes i els materials que els constitueixen: forma, color, brillantor, pes, densitat, punt d'ebullició, punt de congelació, etc.
Objecte: Allò que pot ser conegut pels sentits o per l'enteniment (objecte material o objecte natural).
Material: Allò de què està feta una cosa.
Diversitat: Característica que assenyala la riquesa d'elements d'un conjunt.
Canvi: Modificació de les propietats físiques, químiques i/o biològiques dels materials o dels éssers vius.
Exemples de Materials
- Aigua: A la natura la podem trobar en forma líquida, sòlida o gasosa. Dissolvent universal. Essencial per als éssers vius.
- Coure: Metall de color vermellós. Tou i dúctil. Bon conductor de l'electricitat i de la calor. Forma part d'aliatges com el llautó.
- Or: Metall groc. És el més mal·leable i dúctil de tots els metalls. L'or pur té 24 quirats.
- Alumini: Metall de color blanc argentat. És dúctil i mal·leable. És el metall més abundant. Es fa servir en la construcció de cotxes, estris de cuina, fusteria metàl·lica, etc.
- Oxigen: Gas present a l'atmosfera (21%). Produït pels vegetals amb clorofil·la. Consumit pels éssers vius en general i per tot tipus de combustions.
- Metacrilat: Plàstic rígid. Es pot trencar, però és bastant resistent. No sura a l'aigua. S'utilitza en la fabricació de llums de cotxe i en objectes de decoració.
- PVC: Plàstic que pot ser rígid o flexible. Es pot tallar. No es trenca. No sura a l'aigua. S'utilitza en la fabricació de canonades, ampolles, cortines de bany, etc.
- Polietilè: Plàstic que pot ser rígid o flexible. Es pot tallar. No es trenca. Sura a l'aigua. S'utilitza en la fabricació de bosses i de recipients per a suavitzants, xampús, etc.
Flotació dels Materials en Aigua
La flotació no depèn només del material, també hi afecta la densitat (Densitat = massa/volum).
Principi d'Arquímedes
- Afirma que sobre qualsevol cos insoluble, totalment o parcialment submergit en un fluid (líquid o gas), hi actua una força vertical (empenyiment) que l'empeny cap amunt, i que és igual al pes del fluid que desallotja, és a dir, al pes del fluid desplaçat en submergir-hi el cos.
- En la pràctica, això significa que tot allò que sura és perquè desallotja un pes de líquid superior al seu propi pes; així, l'empenyiment és superior al pes i l'objecte sura.
Per exemple: cal molta força per submergir una pilota a l'aigua, perquè desallotja molta aigua però, en canvi, pesa poc en estar plena d'aire. Si s'omple la pilota de sorra, el pes serà superior a l'empenyiment i la pilota s'enfonsarà.
Mescles Homogènies i Heterogènies
- Dissolució: Mescla homogènia composada pel dissolvent i el solut. No es pot separar ni per filtració ni per centrifugació. Exemples: aigua amb sal, aigua amb sucre i aigua amb alcohol. Són transparents.
- Suspensió: Mescla heterogènia composada per una fase dispersa i una de dispersant. Es pot separar amb tots els mètodes. Exemples: aigua amb sorra, refrescos amb sucs de fruites, medicaments com els antibiòtics que es preparen amb aigua. Són translúcids.
- Emulsió: Mescla heterogènia de líquids immiscibles. Es separa amb tots els mètodes. Exemples: llet, oli i aigua, mantega i margarina.