Propietats elèctriques dels materials i circuits elèctrics
Clasificado en Tecnología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB
Propietats elèctriques dels materials
Conductors: ofereixen molt poca dificultat al desplaçament dels electrons (l’or, el coure, l’alumini)
Aïllants: Ofereixen molta dificultat al desplaçament dels electrons (plàstics, ceràmica, fusta)
Semiconductors: són materials en els quals el nombre d'electrons depèn de la temperatura i de les impureses del material (el seleni, el silici, el germani)
Circuits elèctrics
Un circuit elèctric és un conjunt d'elements actius i passius connectats entre si, de manera que permetin el pas del corrent elèctric permanentment perquè existeixi una transferència d’energia. El circuit elèctric elemental està format per un generador, un receptor, i uns conductors. El generador crea el corrent elèctric, el receptor el rep i el transforma en un altre tipus d’energia i els conductors permeten el pas del corrent del generador al receptor i del receptor al generador, de manera que es tanca el circuit.
Les lleis de Kirchhoff permeten resoldre de manera sistemàtica el càlcul de circuits elèctrics que no es podrien solucionar aplicant directament la llei d’Ohm. El nus és un punt del circuit on s’uneixen tres o més branques. La branca és la part del circuit compresa entre dos nusos. La malla és cada conjunt de branques del circuit que formen un camí tancat. Hi ha dues lleis. La primera llei de Kirchhoff és la llei dels nusos o dels corrents. La suma algebraica dels corrents que arriben a un nus és igual a la suma algebraica dels corrents que surten del nus. La segona llei de Kirchhoff és la llei de les malles o de les tensions. En tota malla o circuit tancat, la suma algebraica de totes les fem és igual a la suma algebraica de les caigudes de tensió.
Un fusible és un aparell de protecció que té la funció d’obrir el circuit en què està instal·lat per la fusió d’un o més elements destinats i dissenyats per aquest fi, quan la intensitat sobrepassa un determinat valor durant un cert temps. Existeixen diferents fusibles: classe g protegeixen contra sobrecàrregues i curtcircuit, i s’utilitzen en circuits que no presenten sobreintensitats en el moment d’engegar-se. Fusibles de classe a només protegeixen contra curtcircuits, i s’utilitzen per a la protecció de motors i transformadors. També existeixen els fusibles miniatura o fusibles g, utilitzats per a la protecció contra sobrecàrregues i curtcircuits als petits aparells elèctrics portàtils.