La Prosperitat i la Crisi del 1929 als Estats Units
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,28 KB
La Prosperitat als Estats Units
Ascens Econòmic
Després de la Primera Guerra Mundial, els Estats Units es van convertir en la primera potència econòmica mundial, passant de ser un país amb deutes a ser el principal creditor en només quatre anys. Aquesta època, coneguda com a "Prosperity", va ser un període d'esplendor per al país. Es va produir un augment dels salaris i del consum privat, i les famílies nord-americanes van poder adquirir automòbils i electrodomèstics, donant lloc al fenomen conegut com a "American way of life" (model de vida americana).
Creixement Urbà i Industrial
Les ciutats van experimentar un gran creixement, amb un augment significatiu de la construcció. En aquest cicle de guanys econòmics (big business), es va accelerar la concentració industrial i el monopoli. Durant aquests anys es va consolidar definitivament el taylorisme, que, en reduir els costos de fabricació, va fer possible la producció en sèrie.
Els Problemes de l'Economia Americana
El Crèdit i la Crisi Agrícola
El fort creixement de la demanda de béns de consum era possible gràcies a l'existència del crèdit. Els nord-americans estaven acostumats a comprar sense tenir diners. La crisi en el sector agrícola va agreujar la situació. Els agricultors nord-americans van decidir exportar bona part de la producció als països europeus i van invertir grans quantitats de diners en més terres, renovació d'eines i maquinària agrícola. Van haver de hipotecar les terres, però al final de la guerra, Europa va limitar les importacions de blat americà, i l'increment de la producció va provocar la caiguda dels preus agrícoles. Aquest canvi va causar la ruïna de molts agricultors.
La Crisi Borsària
El Dijous Negre
La crisi de 1929 es va originar amb la baixada del mercat d'accions de la Borsa de Nova York. En els anys anteriors, les accions havien augmentat considerablement. L'especulació va fer que molts nord-americans invertissin tots els seus diners en borsa, fins i tot demanant crèdits als bancs per poder adquirir accions. A l'octubre, la cotització de les accions va baixar bruscament, en un dia que es va conèixer com a "dijous negre". En poques hores, les cotitzacions es van desplomar.
Conseqüències de la Crisi
La crisi va afectar els bancs, i els clients feien llarguíssimes cues per retirar els seus diners. Moltes empreses van haver de tancar, es va produir una baixada de preus i va augmentar l'atur.
Una Crisi Mundial: La Gran Depressió
Els Estats Units van reduir els préstecs a l'exterior. Entre 1929 i 1939, el món va travessar greus dificultats econòmiques, una etapa que es va conèixer com a "Gran Depressió". A partir d'aquest moment, en alguns països hi va haver una certa recuperació, seguida d'un rebrot de la recessió. La crisi econòmica va afectar amb especial violència les economies dels països industrialitzats, com el Regne Unit i, sobretot, Alemanya. Els països exportadors de matèries primeres i productors d'aliments als estats industrialitzats també van patir les conseqüències de la recessió. El 1933, es van reunir a la Conferència Econòmica Mundial amb l'objectiu de revitalitzar el comerç i l'economia mundial, però no van arribar a cap acord.