La Prosperitat Nord-americana: Creixement Econòmic i Revolució del Consum
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,6 KB
La Prosperitat Nord-americana
El paper dels Estats Units com a proveïdor de mercaderies i de capital va accelerar el creixement de la seva producció industrial, acompanyat d'un canvi profund en l'estructura de l'economia. Després de la guerra, l'augment de les seves exportacions va permetre la penetració dels EUA en la majoria dels mercats proveïts fins aleshores per les potències europees. Això va generar un superàvit creixent en la seva balança comercial.
Un Gran Creixement Econòmic
L'expansió de l'economia nord-americana es va basar en la innovació tècnica i els canvis en l'organització del treball que van caracteritzar la Segona Revolució Industrial.
En primer lloc, es va produir una gran renovació del sector energètic que va comportar un increment de l'ús de l'electricitat i del petroli.
Entre els anys 1919 i 1929, es va popularitzar l'ús del telèfon i, sobretot, de l'automòbil i d'electrodomèstics com la ràdio, la planxa i el frigorífic.
El sector més representatiu d'aquesta puixança va ser el de l'automòbil, el primer a aplicar la producció en sèrie. Els seus efectes van ser molt positius en tots els sectors.
També es va generalitzar la construcció de grans gratacels a les grans ciutats. I tot això enmig d'un procés de concentració empresarial, com a resultat de la forta competència per rebaixar preus.
La conseqüència va ser un gran augment de la productivitat, molt superior al de l'economia europea en gairebé tots els sectors industrials, que va permetre a l'economia créixer pròxima al 5%, una xifra que s'havia assolit molt rarament fins aleshores.
La Revolució dels Consumidors
Aquest període va experimentar un gran canvi en els sistemes de compravenda. Els petits establiments comercials van haver de fer front a la competència de les cadenes de grans magatzems, que van imposar un mètode de venda nou, atractiu per als compradors i que estimulava el consum. La compra a terminis va permetre que una proporció molt alta de les famílies pogués augmentar les seves compres, incrementant la demanda de productes i esdevenint un dels motors principals de l'expansió de l'economia. A més, el desig de vendre més va donar a la publicitat i al màrqueting un paper molt destacat en l'economia nord-americana. L'augment massiu del consum i la difusió d'aquests nous sistemes de compravenda van comportar una autèntica revolució dels consumidors.
Molts nord-americans estaven convençuts que vivien una nova era caracteritzada per la prosperitat permanent i per un augment continu de la riquesa.