Protecció d'Espais Naturals: Planificació i Gestió

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,64 KB

Introducció a la Protecció d'Espais Naturals

En aquest mòdul, hem aclarit que a casa nostra difícilment podem parlar de la presència d’espais naturals de manera estricta. Pràcticament arreu trobem que els espais naturals han estat modificats, en major o menor grau, per l’activitat humana en un moment o altre de la història. Malgrat tot, mantindrem el terme “espai natural” per treballar l’assignatura.

Preguntes Clau per a l'Estudi

El següent pas ha estat plantejar-nos tres preguntes bàsiques que ens permetran enfocar correctament l’assignatura. Aquestes preguntes són:

  • Per què hem de protegir determinats espais naturals?

    Hem vist com les raons inicials de caràcter més romàntic han donat pas, amb el temps, a unes raons de caràcter molt més pràctic i amb una base social, científica i, fins i tot, econòmica important.

  • Quins espais naturals hem de protegir?

    Aquesta pregunta ens introdueix el concepte de Planificació d’espais naturals protegits, concepte que desenvoluparem amb detall al llarg de l’assignatura. Per altra banda, hem exposat els principals criteris acceptats a nivell internacional a tenir en consideració per donar resposta a la pregunta, criteris que pertanyen a tres grans grups:

    • Ecològics: Diversitat, representativitat, raresa, fragilitat, naturalitat o integritat, dimensions i connectivitat.
    • De planificació i gestió: Necessitat, factibilitat i eficiència.
    • Culturals: Presència d’altres elements complementaris (d’interès cultural, científic, educatiu, simbòlic...).
  • Com hem de protegir els espais naturals escollits?

    Aquesta pregunta ens introdueix el concepte de Gestió d’espais naturals protegits, concepte que desenvoluparem amb detall al llarg de l’assignatura. Hem vist com la resposta a la pregunta no és única, ja que depèn de molts factors externs; però sí que hem estat capaços d’identificar uns objectius comuns que tot espai natural protegit hauria de ser capaç d’assolir, i que són:

    • El manteniment dels processos ecològics essencials i els sistemes vitals.
    • La preservació de la diversitat genètica.
    • Explotació racional de les espècies i els ecosistemes.

Finalment, hem introduït altres conceptes teòrics d’interès a l’hora de planificar i gestionar una xarxa d’espais naturals en un territori (connectivitat ecològica, efecte barrera, població mínima viables, etc.).

Entradas relacionadas: