Protecció i higiene industrial: riscos químics i actuació

Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Pantalles facials

Objectius: a part de cobrir ulls, també cobreixen la cara. Hi ha 2 tipus (facials i de soldadura). Al laboratori, només són necessàries les pantalles facials.

Protecció auditiva

Protegeix les orelles amb taps o cascs antisoroll.

Roba de protecció

Roba que substitueix o cobreix la roba personal i està dissenyada per proporcionar protecció contra un o més perills. Hi ha 6 tipus, sent el 1 el més hermètic i el 6 el menys.

Protecció col·lectiva

Principals equips de protecció col·lectiva: dutxes de seguretat, fonts de rentaulls, mantes ignífugues, extintors, equips de ventilació, neutralitzadors, equips de protecció per treballs amb radiacions i campanes extractores.

Risc químic

Introducció

El risc més freqüent a la indústria química és el risc d'higiene. Una indústria química és el lloc on es manipulen i/o transformen productes químics per obtenir-ne altres que serveixin de base a altres indústries o es venguin directament.

Higiene industrial

Prevenció de malalties mitjançant el reconeixement, avaluació i control de l'entorn laboral. Estudia els contaminants del lloc de treball, els efectes que produeixen i les accions que requereixen per evitar la malaltia.

Malaltia professional

Llei General de la Seguretat Social Decret 2065/94.

Contaminants

Són les substàncies químiques, les energies i els éssers vius que, en una concentració suficient i amb un temps d'exposició determinat, poden alterar la salut dels treballadors.

Tipus de contaminants

Químics (matèria), físics (energia) i biològics (éssers vius).

Actuació en higiene industrial

Identificació, mesurament, valoració i control dels contaminants per mantenir una situació segura o corregir una situació perillosa.

Factors determinants per la toxicitat

  1. La naturalesa del contaminant i la seva concentració.
  2. El temps d'exposició.
  3. Les característiques individuals del treballador.
  4. La interacció entre diferents contaminants.
  5. Les condicions de treball.
  6. Les vies d'entrada.

Naturalesa del contaminant

  1. Per la forma o estat de presentar-se en el medi:
  • Pols: tota matèria particulada capaç de mantenir-se suspesa a l'aire. Es classifica segons el seu tamany en visible (+gran que 30), sedimentable (10-20), inhalable (<10) i respirable (<5).
  • Fibra: partícula major de 5 micres de longitud, amb un diàmetre transversal menor de 3 micres i una relació longitud/diàmetre superior a 3.
Pels seus efectes sobre l'organisme:
  • Corrosius: produeixen un atac químic sobre el teixit viu (àcids forts).
  • Irritants: ataquen el teixit amb el qual entren en contacte, podent produir irritació de les vies respiratòries i reaccions cutànies a la pell (HCl, H2CO3, SOx, NOx).

Entradas relacionadas: