La psicologia: entre les ciències naturals i socials
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,51 KB
La psicologia en el conjunt del saber
▪ Les ciències formals (lògica i matemàtiques) no s'ocupen de fets de l'experiència, no proporcionen informació sobre la realitat; tracten d'ens formals, són construccions ideals de la ment. La veritat dels seus enunciats requereix coherència lògica, no la contrastació empírica amb la realitat.
▪ Les ciències naturals ens informen sobre el món, treballen amb el mètode hipotètico-deductiu i els seus enunciats han de ser contrastats amb l'experiència.
▪ Les ciències socials i humanes tenen característiques pròpies a causa de la complexitat dels fenòmens humans i del fet que l'ésser humà sigui subjecte i objecte de recerca. La seva capacitat de predicció i generalització és més baixa que en les ciències naturals.
La psicologia és una ciència que es situa entre les ciències de la naturalesa (neuropsicologia) i les ciències socials (psicologia social). Com que la psicologia s'interessa per subjectes i no per objectes, la societat i la cultura exerceixen una gran influència en els seus objectius i les seves recerques.
Característiques de la psicologia
La psicologia és la ciència que estudia el comportament dels éssers vius i els processos mentals pels quals aquests coneixen el seu entorn i s'hi orienten i aprenen de l'experiència.
• És una ciència experimental: fa ús del mètode científic i procedeix mitjançant l'observació rigorosa i sistemàtica dels fenòmens psicològics. Parteix de fets i cerca les seves regularitats mitjançant la verificació empírica.
• És una ciència eclèctica, interdisciplinària: recull dades aportades per altres disciplines (biologia, antropologia, sociologia).
• La psicologia opera amb diferents nivells d'anàlisi: l'estudi de grups en el cas del psicòleg social o el diagnòstic i el tractament d'individus amb problemes emocionals o de conducta que són l'interès del psicòleg clínic.
Objectius
1. Descriure: La tasca bàsica de la psicologia és recollir dades i aconseguir informació detallada sobre els processos cognitius i els comportaments. Per exemple, si un individu pateix insomni cal investigar quins estímuls hi influeixen, en quines situacions es produeix o quins problemes li impedeixen agafar el son.
2. Explicar: La psicologia no es conforma amb descriure els fets; tracta d'esbrinar les causes d'una conducta determinada. Per fer-ho formula hipòtesis o explicacions basades en una teoria, sempre provisionals i subjectes a revisió, a mesura que es té més coneixement de la conducta que s'investiga.
3. Predir: És la capacitat per pronosticar un comportament. Una relació causa-efecte dins de l'ambient ens assegura que uns fets en precedeixen uns altres. Podem saber si algú mantindrà una conversa amb nosaltres per la seva manera de mirar-nos. Aprendre a predir és necessari per adaptar-nos al nostre entorn.
4. Modificar: Significa alterar les condicions que influeixen en el comportament de manera predictible. Si una professora suggereix canvis a classe per ajudar els alumnes en el seu aprenentatge, ha exercit un control.
Branques de la Psicologia (I). Psicologia bàsica o teòrica
• PSICOLOGIA GENERAL: s'ocupa d'investigar la naturalesa i el funcionament dels processos psicològics, com la percepció i la memòria.
• PSICOLOGIA EXPERIMENTAL: mitjançant experiments de laboratori, tant amb animals com amb éssers humans, estudia els processos psicològics.
• PSICOBIOLOGIA: les bases biològiques del comportament, el sistema nerviós, la genètica o la farmacologia.
• PSICOLOGIA EVOLUTIVA: els canvis que es produeixen durant el desenvolupament vital, també en relació al context social i cultural.
• PSICOLOGIA DE L'APRENENTATGE: l'adquisició de les habilitats, conductes i coneixements i com influeixen en la conducta adaptativa.
• PSICOLOGIA DE LA PERSONALITAT: les característiques definitòries de les persones i la interacció de genètica i ambient.
• PSICOLOGIA SOCIAL: factors que influeixen en les relacions interpersonals i la interacció amb les dinàmiques col·lectives.
• PSICOLOGIA DEL GÈNERE: La qüestió de les diferències entre homes i dones, els factors biològics, la criança o l'educació, però també els biaixos propis de la teoria tradicional.
• PSICOLOGIA DIFERENCIAL, PSICOMETRIA (metodologies de mesura), PSICOLOGIA CULTURAL...