Psicologia de la Gestalt: Principis i Percepció
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,94 KB
La Psicologia de la Gestalt (Tema 8 - II)
Escola de la Gestalt
- Plantegen que els fenòmens mentals no poden ser analitzats dividint-se en les seves parts o components més simples. Contra el programa experimental de Wundt (no comparteixen la descomposició de la ment de Wundt).
- Parteixen del supòsit que els fenòmens que integren la nostra experiència conscient tenen una organització inherent. Experimentem el món segons configuracions significatives (Gestalten). (Gestalt: fenòmens mentals tal com apareixen sense descompondre'ls -> fenomenologia).
- Estudien la percepció humana per descobrir els principis psicològics de la seva organització.
- Aplicaran aquests principis a altres àmbits com l’aprenentatge, la conducta o les dinàmiques de grup.
- Eviten la quantificació dels fenòmens psicològics per buscar les seves diferències qualitatives.
- Incorporen experiments en entorns naturals.
- S’han d’exiliar d’Alemanya. No tindran continuïtat com a escola als EUA, però trobem aportacions seves que s’han mantingut dins la psicologia educativa, social i cognitiva (en els estudis de percepció).
- Gestalt vol dir configuració, forma, el tot.
- Intenten estudiar l’experiència psicològica fenomenològicament (això vol dir sense descompondre-la en parts més simples sinó tal com se'ns presenta). Per exemple, el fenomen PHI (moviment aparent, no depèn d’estímuls aïllats sinó també de les relacions que hi ha entre els estímuls com el temps); article fundacional de Wertheimer.
Supòsits Bàsics
- Principi de Totalitat: “El tot és més que la mera suma de les parts, i anterior a aquestes”.
- L’Isomorfisme Psicofísic: relació de correspondència entre l’experiència conscient i l’activitat cerebral. L’activitat cerebral i l’activitat conscient són processos dinàmics de camp.
- La Forma (Gestalt) com a principi organitzatiu es troba a la ment, al món físic i al cervell.
- Aplicació de la Teoria de Camp (de la física): el cervell s’estructura en camps de forces electroquímiques. El que experimentem conscientment és el resultat de la interacció entre les dades sensorials i aquests patrons cerebrals.
Principals Representants: Wertheimer, Koffka, Köhler
Estudis sobre la Percepció
Dues lleis generals que estructuren la nostra percepció:
- Relació Figura-Fons: separació del camp perceptiu en dues parts: la dominant i que focalitza la nostra atenció (figura) i la difusa (fons).
- Llei de la Pragnància (o de la bona forma): l'organització perceptiva tendirà a ser tan bona com sigui possible (senzilla, simètrica) donades les circumstàncies.