Psicologia Social a les Organitzacions i el Treball: Anàlisi i Evolució

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,92 KB

Psicologia Social de les Organitzacions i del Treball

En la Psicologia del Treball i de les Organitzacions s'observa clarament un desplaçament de l'interès des d'aspectes com les condicions físiques del treball, temps i mètodes (cronometratges), racionalització de la producció a partir d'un marc de referència científico-economicista, entenent per científic en aquest cas, el model positivista utilitzat a les ciències naturals. La concepció de l'home i de les relacions laborals que té aquest primer model, en especial l'O.C.T., és una visió cínica de la persona (Schein, 1980); passant posteriorment a un interès per les relacions humanes en l'àmbit laboral: grups de treball, influència del funcionament dels grups informals en la productivitat, consideració del paper rellevant de la persona en el procés productiu, arribant-se a valorar com a prioritari, és a dir, com l'actiu més important de l'empresa, els recursos humans. La concepció de l'ésser humà, en aquests models d'organització i gestió empresarial, és idealista.

Els models més actuals emfatitzen la interacció entre els aspectes humans i socials amb els tecnològics i mediambientals a partir de la teoria general de sistemes aplicada a la Psicologia. Les concepcions sobre la persona en aquests models són alhora, dinàmiques, evolutives i situacional-contingents.

Perspectiva Psicosocial en les Relacions Laborals

Entenem per perspectiva psicosocial per a l'estudi de les Relacions Laborals, aquella que té en compte el conjunt d'interaccions entre els subsistemes que conformen l'organització, empresa o institució, enteses com a sistema global. Alhora que inclou com a objecte d'estudi les relacions entre aquest sistema i el medi ambient.

Psicologia de les Organitzacions: Definició

La psicologia de les organitzacions és la ciència que estudia l'experiència i el comportament de l'individu en relació amb els sistemes socials, incloent en aquests sistemes els altres individus, els grups, les situacions d'interacció col·lectiva, els productes del medi ambient cultural, econòmic i tecnològic, presents o passats, materials o no (Quijano, 1987).

Diferenciació entre Psicologia de les Organitzacions i del Treball

Existeix actualment un acord acadèmic i universitari en diferenciar la Psicologia de les Organitzacions, de la Psicologia del Treball o de l'antigament anomenada Psicologia Industrial.

El concepte de Psicologia de les Organitzacions és més ampli i general que els altres dos esmentats. Es podria entendre que la Psicologia del Treball i la Psicologia Industrial són subsistemes que emfasitzen el caràcter tècnic i aplicat, adreçat al món laboral dins del Sistema Psicologia de les Organitzacions. La Psicologia de les Organitzacions tindria, com s'ha dit, vinculacions més àmplies, amb suprasistemes com serien: la Psicologia Social, la Psicologia, les Ciències Socials i Humanes...

Entradas relacionadas: