Qüestionaris i experiments: recomanacions i característiques
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,48 KB
Què és el qüestionari d’una enquesta? Quines recomanacions fa Corbetta per a l’elaboració d’un bon qüestionari?
És un instrument d'investigació que consisteix en una sèrie de preguntes i altres indicacions amb el propòsit d'obtenir informació dels consultats. És un document format per un conjunt de preguntes. Les orientacions que fa Corbetta són utilitzar un llenguatge simple i senzill, preguntes no molt llargues, el nº de respostes possibles no molt llargues, respostes han de ser comprensibles, evitar ús de conceptes ambigus, evitar preguntes amb plantejaments semàntics i dobles negacions, evitar subpreguntes dins preguntes, classificar bé el context, ser concret i no abstracte.
Què és un experiment? Característiques de l’experiment.
Un experiment produeix com a conseqüència de l´experiment com una forma d´experiència sobre fets naturals. L’experiment neix a les ciències naturals
Característiques:
- Cada persona en funció de diverses variables poden reaccionar de forma diferent als mateixos estímuls.
- Podem aïllar de la vida quotidiana fenòmens específics que en condicions naturals no es podrien estudiar de forma tan sistemàtica.
- No pot realitzar-se quan la variable independent no és manipulable.
- És aplicable a situacions «micro» més que «macro».
Quins són els problemes i avantatges que presenta l’experimentació.
Problemes:
- Fenòmens o realitats socials sobre les quals és molt difícil o impossible realitzar experiments, perquè són molt difícil de manipular.
- Problemes de realisme: L’entorn construït en un laboratori pot condicionar a vegades a la persona, la qual li pot costar autosuggestionar-se i posar-se en el rol que s’ha de posar.
- Problemes de reaccions de les persones sotmeses a l’experiment: Canvis de comportament degut al qüestionari previ o degut al fet de sentir-se observat.
- Problemes de falta de representativitat.
- Qüestions ètiques.
Avantatges:
- L’objectiu dels experiments és analitzar relacions de causa-efecte. És una bona eina perquè permet controlar bé per les variables que poden tenir efectes importants.
- És adequat per a l’estudi de problemes específics: anàlisi de grups, dinàmiques d’interaccions entre individus i tots els fenòmens limitats a espai, temps i número de persones.