La Química i el Medi Ambient: Pluja Àcida i Efecte Hivernacle
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,33 KB
La Química i el Medi Ambient
El medi ambient està format per tots els éssers vius i els objectes que els envolten, juntament amb l'aire i l'aigua en els quals es desenvolupen. De vegades es produeixen canvis en el medi ambient que provoquen un augment o una disminució de la presència d'algunes substàncies. Els canvis mediambientals són deguts a activitats humanes, com ara incendis, indústries, explotacions agropecuàries o l'ús de vehicles; en altres casos, són deguts a activitats naturals, com, per exemple, volcans, tempestes o altres fenòmens meteorològics. De vegades la química ens permet analitzar els canvis per mirar de determinar-ne la causa.
La Pluja Àcida
La pluja és resultat de la condensació de l'aigua que hi ha a l'atmosfera a conseqüència d'un descens de la temperatura. En el seu estat natural, l'aigua és una substància neutra. Però quan es produeix una combustió, s'aboquen a l'atmosfera grans quantitats de gasos, com ara diòxid de carboni. A les zones altes de l'atmosfera, els òxids de nitrogen i de sofre es combinen amb més oxigen, i es transformen en compostos que, si es barregen amb aigua, es converteixen en àcid nítric, àcid carbònic, etc. Quan a l'atmosfera hi ha una gran quantitat d'òxids de carboni, nitrogen i sofre, la pluja és àcida i causa grans danys a la vegetació.
L'Efecte d'Hivernacle
La radiació del Sol arriba a la Terra i hi aporta llum i calor. Com a resultat, la superfície de la Terra té una temperatura mitjana de 15 °C, molt superior als -18 °C que tindria si no existís l'efecte d'hivernacle. Quan a l'atmosfera hi ha una gran quantitat de CO2, augmenta la radiació que reflecteix cap a la Terra. Això produeix un increment de l'efecte d'hivernacle, que fa que augmenti la temperatura de la superfície terrestre. L'augment de la temperatura de la Terra pot provocar greus conseqüències, com el desglaç dels casquets polars.
Els éssers vius produeixen CO2 quan respiren. Aquest gas l'utilitzen les plantes durant la fotosíntesi; però si se'n produeix una gran quantitat, les plantes no són capaces d'absorbir-lo tot i s'acumula a l'atmosfera. Per controlar aquest augment, l'any 1997 molts països van signar el Protocol de Kyoto, pel qual es comprometien a controlar les seves emissions de gasos contaminants.