RDC: Riquesa Mineral, Conflicte i Pobresa Paradoxal
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,01 KB
Recursos Naturals i Explotació
«Malauradament pels congolesos, el seu país és un dels més rics del món, ja que el seu subsòl és ple de recursos minerals i energètics».
La República Democràtica del Congo és un dels països més ric en recursos de tot tipus. Hi trobem jaciments de diamants, or i petroli, i molts minerals estratègics com el coure, el cobalt i el coltan. Aquest últim és un mineral imprescindible per a la fabricació de tots els aparells electrònics i aeronàutics actuals, i s’ha convertit en el mineral més valuós i estratègic del Segle XXI. El Congo conté el 80% de les reserves de coltan al món. L’explotació i el comerç d’aquests recursos no està controlat pel govern, sinó per les grans empreses multinacionals mundials que necessiten d’aquests recursos, les quals exploten els habitants d’aquest país per obtenir benefici.
Història Recent: De Colònia a Dictadura
Al principi del segle XX, la República Democràtica del Congo era un estat colonial de Bèlgica, un estat ben organitzat i governat de manera racional per aquest país, que el proveïa d’infraestructures i serveis. Aquest govern colonial de Bèlgica durà fins el 1960, quan la República Democràtica del Congo demanà i aconseguí la independència del seu país colonitzador, posant com a president electe a les urnes a Patrice Lumumba. Cinc anys després, el dictador Mobutu Sese Seko derrocà mitjançant un cop d’estat al president Lumumba i agafà el poder del país, que va passar a denominar-se Zaire, i el va portar a la ruïna econòmica, ja que el va sotmetre a un govern autoritari i violent.
Les Guerres del Congo i el Control dels Recursos
Mobutu va governar amb mà de ferro fins a mitjans de la dècada dels 90, moment en el qual la situació va empitjorar radicalment. El Zaire patia una greu crisi. Mobutu es va veure incapaç de controlar la crisi, que és anomenada com la Primera Guerra del Congo, quan Laurent Kabila es proclamà president de la nova República Democràtica del Congo.
Aquest govern va durar poc, ja que el 1998 s’inicià un altre conflicte, el Segon Conflicte. Aquest conflicte va començar per motius polítics, a causa de la rivalitat entre les ètnies que havien dut a terme el genocidi a Ruanda i que després van fugir al Congo perseguides per les que havien sigut massacrades en el genocidi, en busca de venjança, però ràpidament va derivar, a causa de la inclusió de països occidentals com EEUU i Bèlgica, i de les grans multinacionals, en una guerra per controlar les grans reserves de recursos del país, especialment les de Coltan.
El Paradox de la Pobresa
Aquesta situació insostenible d’inseguretat constant ha fet que sigui, paradoxalment, el país més pobre del món segons l’informe de la ONU al 2011.
És a dir, tot i tenir el subsòl probablement més ric en recursos de tot el planeta, el Congo ha passat de ser el que hauria de ser el país més ric del món, amb les infraestructures més sofisticades, la gent amb més esperança de vida i la qualitat de vida més alta, al país més pobre, a causa de la cobdícia desenfrenada i els múltiples interessos de les grans empreses multinacionals i dels països occidentals, que només volen enriquir-se el màxim possible obtenint aquests recursos amb el menor cost possible, prioritzant sempre els interessos econòmics per davant dels humans.
Impacte Ambiental de l'Explotació a la RDC
La República Democràtica del Congo és el segon pulmó més gran del món, només darrere de l’Amazones. Si es desforestessin tots els boscos, s’alliberarien a l’atmosfera l’equivalent a 65 vegades les emissions del nostre país en un any. Aquests boscos retenen el 8% del carboni emmagatzemat al planeta.
A causa de les explotacions mineres per extreure coltan, diamants, etc., tots aquests boscos s’estan desforestant progressivament, i no hi ha indicis d’aturar-se, ja que és necessària no tan sols per accedir als jaciments, sinó també per aprofitar la fusta dels arbres.
Amb el procés de rentat se sumen altres impactes:
- La contaminació de les corrents dels rius.
- La reducció de la capacitat de dur a terme la fotosíntesi de les plantes aquàtiques.
Pel que fa a la fauna del Congo:
- Molts mamífers de gran mida com elefants són caçats furtivament només per donar de menjar als obrers.
- Els animals també moren a causa de la falta d’aliment.