Reabsorció i Secreció Tubular: Funcions Renals Clau

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,19 KB

Reabsorció i Secreció Tubular

La filtració formada al corpuscle renal s'aboca al sistema tubular i d’aquí arriba a la pelvis renal. La transformació de la filtració glomerular en l’orina definitiva es realitza mitjançant dos processos que tenen lloc al túbul renal:

Reabsorció Tubular

Traspàs des del túbul renal fins a la sang de la major part de l’aigua i de les substàncies útils per a l’organisme que han estat filtrades al glomèrul.

Secreció Tubular

Traspàs de la sang al túbul renal de substàncies que no s’han filtrat al glomèrul, que cal eliminar per a mantenir l’equilibri físico-químic de l’organisme.

El doble procés de reabsorció i secreció tubular té lloc gràcies al mecanisme anomenat Transport tubular, que pot ser de tipus actiu o passiu.

Difusió Passiva

Traspàs de substàncies entre el túbul i els capil·lars sanguinis que es realitza sense la participació de processos metabòlics que consumeixin energia i que pot ser provocat per una diferència de pressions, de concentració de substàncies o de càrrega elèctrica entre ambdós compartiments.

Transport Tubular Actiu

Consumeixen energia. Traspàs de substàncies entre el túbul renal i els capil·lars sanguinis, en direcció contrària a la induïda per les diferències físico-químiques entre ambdós compartiments.

Excreció d'Orina

L’orina formada als ronyons és excretada a l’exterior a través de les vies urinàries. L’activitat de les vies urinàries es realitza en dues fases:

  • Fase involuntària i inconscient: transport de l’orina des dels ronyons fins a la bufeta.
  • Fase voluntària i conscient: procés de buidament de la bufeta urinària.

Regulació de la Pressió Arterial

La disminució de la pressió arterial ocasiona l’alliberament d’una substància de l'aparell juxtaglomerular: la renina.

L’angiotensinogen actua sobre les parets dels vasos sanguinis provocant una vasoconstricció i sobre les glàndules suprarenals provocant l’increment d’aldosterona que fa que es reabsorbeixi més sodi als túbuls distals i col·lectors. Això origina que l’orina sigui més concentrada i s’incrementi el volum de líquid que torna a la sang provocant un augment de la tensió arterial.

Sistema Juxtaglomerular

Hormones

ADH

Actua sobre el túbul col·lector. Permeabilitza l’epiteli d’aigua, permetent la formació d’orina concentrada.

Aldosterona

Actua sobre el túbul distal i el primer terç del col·lector. Estimula la recuperació de Na+ canviant-lo per K+. Incrementa la recuperació d’aigua i augmenta la pressió sanguínia.

Pèptid Atrial Natriurètic (PAN)

S’oposa a l’ADH i a l’aldosterona. Facilita la pèrdua de Na+ i la diüresi. Redueix la secreció de renina, augmenta la TFG i tendeix a reduir la pressió sanguínia.

Funció Eritropoètica

Els ronyons intervenen en la producció d’hematies a través d’una substància, l’eritrogenina, elaborada a l’aparell juxtaglomerular. Aquesta arriba a la medul·la òssia on estimula la formació d’hematies.

Entradas relacionadas: