El Realisme a les arts plàstiques

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,14 KB

El Realisme

És un moviment que intenta plasmar objectivament la realitat. S'estén a tots els camps de la creació humana encara que va tenir una importància especial a la literatura. En el cas concret de les arts plàstiques, el realisme aconsegueix la màxima expressió a França, gairebé exactament, en la meitat del segle XIX. L'objectiu del Realisme era aconseguir representar el món del moment d'una manera verídica, objectiva i imparcial. Per tant, el Realisme no pot idealitzar. El manifest es basava en el següent: L'única font d'inspiració en l'art és la realitat.

Característiques

La seva característica principal és la reflexió sobre la realitat, sense idealitzar ni la societat, ni la naturalesa, ni el passat, com ho havia fet el corrent del Romanticisme.

També es caracteritza perquè els artistes van deixar de banda els temes sobrenaturals i màgics i es van centrar en temes més corrents. Els principals subjectes pictòrics van ser els de la vida quotidiana. Els canvis fonamentals que fan que es passi del romanticisme al realisme són:

  • La definitiva implantació de la burgesia oblidant-se de la causa de 1789, ja que prefereixen assaborir els plaers de la vida.
  • La consciència en els artistes dels terribles problemes socials de la industrialització: treball per a nens i dones, jornades laborals interminables ...
  • Desencant amb els estímuls revolucionaris de 1848, que porten l'artista a oblidar-se del tema polític a centrar-se en el tema social.

Pel que fa a l'època romàntica, els canvis més destacats són:

  • En l'àmbit social, la burgesia, que es consolida com a classe dominant, deriva cap a posicions conservadores. La seva afecció a la realitat i el seu esperit pràctic marquen l'ambient. Enfront de la burgesia, les masses obreres lluiten per millorar les seves condicions de vida.
  • En l'ideològic, segueix dominant el liberalisme, que es ramifica en liberalisme progressista i moderat. Paral·lelament, els obrers acullen doctrines revolucionàries: socialisme, comunisme, anarquisme (Manifest comunista de Marx: 1848)...

Entradas relacionadas: