Règim Nazi i Segona Guerra Mundial: Causes i Desenvolupament
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,22 KB
El Règim Nazi
- Va suprimir totes les llibertats i garanties individuals.
- Va dissoldre sindicats i partits, només va quedar el Front del Treball Nacionalsocialista.
- Va imposar una absoluta unitat ideològica, amb idees racistes i nacionalistes. Creien en la puresa racial de la societat alemanya mitjançant la persecució i eliminació de totes aquelles minories considerades inferiors. Amb la llei de Nuremberg, es van impedir els matrimonis mixtos i es va excloure i perseguir els jueus. L’any 1933, es van crear camps de concentració, on jueus, comunistes, socialistes i altres, eren sotmesos a treballs forçats i, en molts casos, exterminats.
- Tenia com a objectiu aconseguir l’autarquia, no dependre de l’exterior i convertir-se en un Estat autosuficient.
- Va implementar una política expansionista i, per això, va començar una política militarista i va reforçar l’exèrcit.
- Mitjançant la propaganda i la por, es va adoctrinar la població, i se'ls va fer creure en la grandesa d’Alemanya i l’orgull de la raça.
La Segona Guerra Mundial (1939-1945)
Causes de la Guerra
Una de les causes va ser el Tractat de Versalles, on la Gran Alemanya, en perdre la Gran Guerra, va sortir molt perjudicada en perdre territoris i per les grans compensacions econòmiques imposades.
En arribar Hitler al poder, va trencar el Tractat de Versalles creant un fort estat militar a Renània, amb protestes per part de França i el Regne Unit. A més, el 1938 va començar la seva política expansionista, conquerint Àustria. Va amenaçar de desencadenar una guerra europea si no li lliuraven la zona dels Sudets de Txecoslovàquia, i per això es van reunir a la Conferència de Munic. El ministre d'Anglaterra va acceptar per no entrar en guerra, però l'any següent Hitler va trencar la seva promesa i va ocupar la resta de Txecoslovàquia.
Alemanya va signar una aliança amb Itàlia, coneguda com l'Eix Roma-Berlín (1936). També va signar un pacte amb el Japó, el pacte Antikomintern. Al principi, França i el Regne Unit es van mantenir al marge, però quan Hitler va reclamar el corredor de Danzig, es van comprometre a anar a la guerra. Per evitar que l'URSS s'aliés amb França, Hitler va signar amb Stalin el pacte Germanosoviètic i va iniciar la conquesta de Polònia. Per això, els aliats van declarar la guerra a Alemanya i va ser l'inici de la Segona Guerra Mundial.
El règim feixista italià i el nazi alemany van desenvolupar una política expansionista. Van reforçar l'exèrcit, es va exaltar el sentiment nacional i es va crear una cursa d’armaments. A més, van provar el seu nou armament en intervenir a la Guerra Civil espanyola a favor de Franco.
Desenvolupament de la Guerra
L'1 de setembre de 1939, Hitler va començar la invasió de Polònia, l'acció bèl·lica que va iniciar la Segona Guerra Mundial.
Durant l'anomenada "guerra de broma", els anglesos van enviar tropes a França per frenar els alemanys. Les tropes franceses i angleses es van acumular darrere la línia Maginot, una línia defensiva construïda després de la Primera Guerra Mundial que els francesos creien indestructible.
A causa de la derrota dels soviètics a Finlàndia, Hitler va pensar que el seu exèrcit era dèbil i que estava format per infrahumans.
El Führer, molt crescut pels seus avanços, va ocupar Dinamarca i Noruega.
Els alemanys van finalitzar la "guerra de broma" el maig de 1940 després d'atacar Luxemburg, Bèlgica, els Països Baixos i França, emprant el mateix mètode que a Polònia: la Blitzkrieg, la "guerra llampec". Van aconseguir introduir els tancs per un lloc que es pensava impenetrable per un exèrcit mecanitzat, el Bosc de les Ardenes. L'exèrcit aliat va quedar rodejat i la batalla de França semblava perduda. Per això es va dur a terme una evacuació de les tropes aliades en territori francès a Dunkerque i van escapar més de 300.000 soldats.