Relació Natura-Societat: Impacte Ambiental i Desenvolupament Sostenible
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,38 KB
Tres moments en la relació entre natura i societat
Dependència de la naturalesa
Segle XIX, i encara al segle XX, la població vivia bàsicament de l'agricultura i la ramaderia. Les persones que vivien en aquesta situació mantenien una relació molt estreta amb la natura, de la qual depenien quasi totalment. La naturalesa era vista com a font inesgotable de riquesa.
La Revolució Industrial
L'ús de fonts d'energia com el carbó va fer possible l'aparició de màquines cada vegada més eficaces i potents que van permetre obtenir tota mena de recursos amb facilitat i rapidesa, sense haver de témer per la seua conservació.
El creixement insostenible
En les últimes dècades, el ritme d'explotació dels recursos naturals és insostenible. El problema no és només un possible esgotament dels recursos, sinó també les transformacions a què se sotmeten per obtenir energia, aliments o altres productes, que causen un fort impacte sobre la naturalesa i sobre els mateixos éssers humans, cosa que pot posar en perill la nostra supervivència al planeta.
Consciència ecològica i el desenvolupament sostenible
S'ha demostrat que el model de desenvolupament dels països més desenvolupats és insostenible per dues raons:
- La sobreexplotació dels recursos: s'exploten i es consumeixen a un ritme molt superior al que la naturalesa és capaç de reposar i reciclar.
- La contaminació del medi ambient: l'obtenció de recursos en gran quantitat, la seua transformació industrial i el consum de certs productes necessiten gastar molta energia i comporten també l'acumulació de molts residus a l'aire, a la terra i a l'aigua dels rius i dels mars.
Cal desenvolupar la consciència ecològica, una actitud positiva envers l'explotació adequada dels recursos, que va lligada a la cultura del desenvolupament sostenible.
La localització dels recursos naturals distribueix la població en el món. Cal posseir la tecnologia adequada i els recursos econòmics suficients per a poder explotar-los, i se n'ha de tenir el poder polític.
Desigualtats econòmiques
Les desigualtats econòmiques estan relacionades amb la capacitat tecnològica i econòmica. Les grans empreses dels països més poderosos sempre han explotat els recursos dels països amb un desenvolupament econòmic baix. Dos exemples són l'extracció de la bauxita i el cultiu i el comerç de plàtans. Cal destacar que molts països que en disposen no són els que en fabriquen el principal derivat, l'alumini. Les grans empreses productores d'alumini són als països desenvolupats, on controlen els preus i els processos d'extracció de la bauxita.
L'enorme pressió que l'ésser humà fa sobre el medi natural provoca un deteriorament i un empobriment dels recursos naturals, el que anomenem impactes ambientals. Els impactes ambientals són greus, com la sobreexplotació dels recursos naturals i la contaminació ambiental produïda per l'acumulació de residus i abocaments incontrolats. Els recursos més explotats són l'aigua, l'aire i la vegetació.
Sobreexplotació dels recursos hídrics
El consum mundial d'aigua s'ha multiplicat per quatre en els darrers cinquanta anys. El 70% de l'aigua es necessita per a l'agricultura i el consum humà només representa un petit percentatge.
L'impacte sobre l'aigua superficial
Es desvia el curs natural dels rius per mitjà de la construcció de canals.
L'impacte sobre l'aigua subterrània
L'extracció d'una quantitat de litres d'aigua més gran que la que els aqüífers poden renovar, facilita que, a les zones costaneres, l'aigua del mar penetri al subsol i salinitze tant l'aigua com el subsol. La sobreexplotació de les aigües subterrànies hi provoca desertització.
La contaminació de l'aigua dolça
L'aigua està contaminada quan conté una quantitat de residus tòxics suficients per a posar en perill l'organisme humà i provocar-li malalties o fins i tot la mort.
- Humà: aigües d'activitats com la higiene personal.
- Agrícola i ramader: aigües contaminades pels adobs i per les deposicions i els purins dels animals de les granges.
- Industrial: aigües alterades per residus d'origen divers.