Relacions entre Individu i Societat: Perspectives Sociològiques

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,26 KB

Concepcions Sociològiques sobre la Primacia de l'Individu o la Societat

Els diversos enfocaments de la relació entre individu i societat es poden diferenciar segons si donen primacia a l'individu sobre la societat o a l'inrevés. Entre els autors que consideren que la societat és anterior a l'individu es poden citar Marx i Comte. Per al primer, l'existència humana és una suma de diversos factors socials; així, els humans es troben immersos en unes relacions econòmiques i socials que no depenen de la seva voluntat, que van modelant l'existència individual i el conjunt de la societat, i que, en concret, determinen la manera de pensar de cadascú.

La Visió Materialista de la Història de Marx

Marx manté una visió materialista de la història humana, segons la qual tota època està caracteritzada pel seu sistema econòmic i sotmesa a les lleis del canvi historicosocial, que porten ineluctablement d'una època —i el seu sistema econòmic corresponent— a la següent; segons Marx, la lluita de classes és el motor de la història.

En la societat capitalista aquesta lluita té lloc entre la burgesia, que posseeix els mitjans de producció (és a dir, les fàbriques, les eines, les matèries primeres, etc.), i el proletariat o classe obrera, que només pot vendre en el mercat la seva força de treball. Per a Marx, el treball humà esdevé un component impersonal més del cost d'un producte, sotmès a la llei de l'oferta i la demanda resultat del funcionament del mercat de treball; així, el proletariat es veu empès a una existència alienada perquè perd el control sobre les condicions de treball (salari, duració de la jornada laboral, domini sobre el producte final).

La concepció de la història que proposa Marx veu el comunisme com l'etapa final de la història, ja que en aquest sistema la propietat col·lectiva dels mitjans de producció fa impossible l'explotació de la majoria per la minoria de propietaris i, en conseqüència, desapareixen l'alienació i la desigualtat i el fonament econòmic de les classes socials.

Teories del Contracte Social i la Sobirania

  • Teoria del Contracte Social i la Sobirania Absoluta (Hobbes): Es basa en les idees de Hobbes sobre l'estat de naturalesa, la situació de lluita de tothom contra tothom i la necessitat d'un contracte social irreversible que implica la renúncia als drets naturals en favor d'un poder absolut que garanteixi la seguretat.
  • Teoria del Consentiment i la Sobirania Popular (Locke): De gran influència en l'aparició de la democràcia, remet a la concepció de Locke segons la qual el sotmetiment al poder polític ha de basar-se en el consentiment i la confiança i, arribat el cas, en el dret a la rebel·lió en cas d'incompliment del pacte per part del governant.
  • Teoria de la Voluntat General i la Sobirania de la Majoria (Rousseau): Es relaciona amb les propostes de Rousseau que reformulen la concepció del contracte social identificant les lleis de l'Estat amb la voluntat general i el bé comú.
  • Teoria de la Felicitat General i la Sobirania Limitada (Mill): Defensa utilitarista del màxim de benestar o de felicitat per al màxim de gent, proposada per John S. Mill.

Entradas relacionadas: