El Renaixement Musical

Clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

El Renaixement

El Renaixement es va iniciar a Itàlia al segle XV i va continuar al llarg dels segles XVI i XVII. Aquest període va veure el sorgiment de grans artistes com Leonardo da Vinci, Miquel Àngel, Ticià i Tintoretto. Posteriorment, el moviment es va estendre per tot Europa.

Característiques

  • Interès per la cultura clàssica.
  • Afany per descobrir nous mons a través dels viatges.
  • Avanços en la ciència.
  • Exploració de les emocions humanes.

A diferència de l'època medieval, centrada en la religió, el Renaixement va veure l'ascens de la burgesia. Es van realitzar nombrosos viatges per Europa i la poesia va esdevenir una de les formes d'art més apreciades.

El Ritme i la Melodia

En el Renaixement, es va començar a utilitzar la indicació del compàs a l'inici de la partitura. També es va desenvolupar un tipus de pulsació anomenat tactus.

L'Harmonia i la Textura

Una de les principals diferències entre la música medieval i la renaixentista rau en la textura, és a dir, la manera d'escriure les obres. Mentre que a l'Edat Mitjana es solien utilitzar veus diferents amb textos diferents, al Renaixement es preferia que les veus formessin un conjunt únic i que el text fos el mateix per a totes elles. Una de les tècniques més utilitzades va ser el cànon.

La Música Religiosa

Durant el Renaixement, les millors obres musicals es van compondre per a l'Església. Moltes d'elles eren a capella. Es van seguir component misses i motets en estil polifònic a quatre veus. Un tipus de missa renaixentista era la missa parodia, que podia incloure melodies populars, cant pla o melodies d'autor.

Martí Luter

:

Va considerar que el poble es sentiria més integrat a les celebracions si es podia cantar en la seva propia llengua i no llatí, de melodies populars conegudes i canviant lletres profanes per religioses, i es va crear un repertori de cants anomenat corals, i va aconseguir que tot el poble participes. La resposta de l'esglesia: Van insistir amb les normes de retornar el cant Gregorià fins i tot van parlar de deixar de cantar en les celebracions.

Giovanni perilugui: 1525-1594

Compositor i director de capelles, va comondre 100 misses i 400 motets. entre d'altres.

TOMÁS LUIS DE VICTORIA: 1540-1611

Va estudiar a roma i va ser capellà, la seva era molt religiosa, la musica era lligada al sentimene del text.

ANGLETERRA: GOVERNAVA ENRIC VIII

Es va eliminar  la missa i utilitzaven cants com els athems , forma part polifonica a 4 veus en angles.

VENECIA: 

Era la ciutat més important d'italia. A la catedral de Sant Marc hi havia 2 orgues i alla era on els compositors treien les seves obres per dos o mes cors separats.

GIOVANNI GABRIELI: 1555-1612:Moltes de les obres van ser compostes pensant en la sonoritat de la gran basilicia de sant marc on va ser organista i mestre de capella. Va compondre obres de gran envergadura amb dobles i fins i tot triples cors fins que van afegir a la basilica un tercera plataforma amb un tercer orgue

Entradas relacionadas: