La Reraguarda a Catalunya durant la Guerra Civil: Vida i Supervivència

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,25 KB

La Reraguarda a Catalunya durant la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil Espanyola, la Catalunya republicana va acollir aproximadament 1 milió de refugiats provinents d'altres zones d'Espanya. L'arribada de tanta gent a Catalunya va provocar una situació de manca d'aliments i desnutrició, sobretot a les grans ciutats.

Escassetat, Inflació i Mercat Negre

La producció agrària i industrial va disminuir dràsticament a la zona republicana, fet que va comportar una greu escassetat de productes bàsics per a la vida quotidiana. Aquesta escassetat va generar una forta inflació, fent que els productes fossin cada cop més cars. Paral·lelament, va aparèixer el mercat negre, conegut popularment com a estraperlo, per intentar pal·liar les mancances.

Bombardejos Constants i Evacuació Infantil

A tota aquesta situació de penúria s'hi va sumar la presència contínua de bombardejos, que generaven por i inseguretat entre la població.

Davant d'aquesta realitat, moltes famílies van decidir enviar els seus fills fora d'Espanya. Dins del bàndol republicà, uns 13.000 nens i nenes van ser evacuats a l'estranger, principalment a països com la Gran Bretanya, França, Suïssa i la Unió Soviètica. Tràgicament, molts d'aquests "nens de la guerra" no van tornar mai més a Espanya.

L'Exili i els Camps de Concentració Francesos

Al final de la guerra, per al bàndol republicà es van imposar l'exili i la reclusió en camps de concentració francesos. Aproximadament 500.000 persones republicanes van fugir cap a França.

Un cop arribaven a la frontera francesa, es procedia a la separació d'homes i dones. Els homes eren enviats a camps de concentració situats a les platges del sud de França. Les dones, especialment aquelles amb fills, van rebre un tracte millor i van ser allotjades en pobles de l'interior.

Molts d'aquests homes, per poder sortir dels camps, van acceptar treballar per a l'exèrcit francès, coincidint amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Posteriorment, van ser detinguts pels alemanys i enviats a camps de concentració, sovint amb un destí fatal.

La Dictadura Franquista: Una Realitat Irrepetible?

Creus que avui en dia es podria imposar una dictadura com la franquista?

No. Encara que és arriscat generalitzar, crec que per als que van guanyar la guerra (el Franquisme), va dominar fonamentalment el sentiment de venjança, l'orgull de sentir-se vencedors i la seguretat que els donava el règim de terror imposat durant els primers anys als vençuts.

Avui en dia, el nostre país ha avançat molt. Abans hi havia una dictadura, és a dir, Franco era el Caudillo d'Espanya, ja que ho dirigia tot. Ara, en canvi, hi ha una gran democràcia, on tothom pot votar i decidir el que vol.

La societat actual no és tan rígida com la de fa anys. La gent no permetria que hi hagués una dictadura franquista, ja que precisament per això, quan va morir Franco, aquella dictadura es va substituir per una democràcia.

Entradas relacionadas: