Resposta Immunitària Específica: Mecanismes Humoral i Cel·lular

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB

Resposta Immunitària Específica

  • Resposta humoral: Producció d’anticossos específics contra un antigen.
  • Resposta cel·lular: Proliferació de limfòcits T (LT) específics contra un antigen.

Resposta Humoral: Producció d'Anticossos

  1. El macròfag o una cèl·lula presentadora d'antigen (CPA) fagociten l’antigen i el presenten a la seva membrana, unit a MHC II.
  2. El limfòcit T helper (Th) detecta el macròfag o la CPA i s’hi uneix mitjançant el complex MHC II-antigen i el seu receptor de limfòcit T (TCR). El limfòcit Th s’activa i es proliferen còpies.
  3. (Simultàniament o posteriorment al pas 2) Els limfòcits B específics capten l'antigen a través de la seva immunoglobulina D (IgD) de superfície i el presenten a la membrana, unit a MHC II.
  4. El limfòcit Th i el limfòcit B s’uneixen als ganglis limfàtics o la melsa, mitjançant els complexos MHC II-antigen i els receptors de superfície.
  5. El limfòcit Th allibera interleucines que activen el limfòcit B, el qual es diferencia i crea anticossos específics contra l’antigen concret i també limfòcits B de memòria.

Resposta Cel·lular: Eliminació de Cèl·lules Infectades

  1. Presentació de l'antigen per part de la cèl·lula infectada: La cèl·lula infectada (per virus o cancerosa) degrada part de les proteïnes víriques o anormals i exposa fragments units a MHC I a la membrana, presentant així l’antigen.
  2. Activació del limfòcit T citotòxic (LTc): Els limfòcits T citotòxics (LTc) específics per combatre aquell antigen reconeixen el complex antigen-MHC I i s’uneixen a aquest mitjançant el seu receptor de limfòcit T (TCR). La proteïna co-receptora CD8 s'uneix al MHC I, estabilitzant la unió. El limfòcit T citotòxic s’activa.
  3. Els limfòcits Th propers, que han estat activats pel mateix antigen a través de macròfags o altres cèl·lules presentadores d'antigen, alliberen interleucines que activen els limfòcits T citotòxics. (Tot aquest procés té lloc als ganglis limfàtics i la melsa. Els Th patrullen per la sang i els teixits buscant patògens).
  4. Els limfòcits T citotòxics actius surten dels ganglis limfàtics i es dirigeixen a la zona infectada.
  5. S’uneixen a les cèl·lules infectades pel complex antigen-MHC I, induint l'apoptosi (mort cel·lular programada) de la cèl·lula infectada.

Defensa Immunitària contra Cèl·lules Canceroses

La defensa contra cèl·lules canceroses és realitzada principalment pels limfòcits T citotòxics (LTc). Hi ha una unió específica entre la cèl·lula cancerosa i el LT citotòxic. El limfòcit produeix perforines que destrueixen la cèl·lula cancerosa.

Entradas relacionadas: