La Reunificació d'Alemanya i la Crisi Russa dels 90
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB
La Reunificació d'Alemanya
Rússia i Alemanya van ser dos dels grans protagonistes de l'inici dels anys 90. Gorbatxov va veure que el Pacte de Ialta havia caigut i que el model soviètic no es podia sostenir. Va entendre que hi havia un altre món que s'havia de construir i que els ciutadans volien democràcia. Va veure que les polítiques que va promoure també s'havien d'implementar en països satèl·lits com Alemanya o Polònia. Grans moviments del 1988 i 1989 van culminar amb la caiguda del Mur de Berlín.
El poble va esclatar i va veure que era la seva oportunitat. Els alemanys orientals que volien anar a occident havien de passar per Hongria i després per Àustria per arribar a Alemanya.
La unificació alemanya es va produir amb moltes dificultats. Quan va caure el mur, els alemanys es van preguntar sobre el seu futur, a causa de les diferències entre l'est i l'oest. Els alemanys de la República Democràtica vivien en una situació de gran pobresa.
Els EUA estaven a favor de la unificació, mentre que França hi estava en contra. França es veia més feble amb una Alemanya unificada. Per això, es va produir una negociació per a la unificació alemanya. En la negociació es va acordar:
- L'acord amb la unificació alemanya.
- La modificació de la Comunitat Europea amb el Tractat de Maastricht (1992), que es va convertir en la nova Constitució Europea. Es va dibuixar la unificació europea, es va decidir una única economia lliure, l'euro i una integració de les seves polítiques.
Es va acceptar la unificació alemanya per posar Alemanya al cor d'Europa. Pocs es pensaven que després Alemanya controlaria la Unió Europea. En aquell moment, era una fórmula perquè la Unió Europea controlés Alemanya.
La Difícil Digestió del Canvi a Rússia
Alemanya es va reunificar i Rússia va caure en una crisi econòmica extraordinària que va durar 10 anys. Rússia i la Unió Soviètica eren un país comunista que tenia alguns béns bàsics garantits per l'estat: escola, universitat, música, sanitat. Però era un país que no tenia llibertats ni una economia dinàmica, i en alguns llocs vivien gairebé en la misèria. Quan això va esclatar, els primers que ho van patir van ser els treballadors, la gent pobra, la gent que vivia de la pensió i dels aliments garantits per l'estat.
A Rússia, a partir del 1992, hi va haver una minoria molt enriquida i una pobresa extrema. Aquest procés va ser causat pel canvi d'un model d'economia centralitzada a una economia capitalista, d'un estat que subvencionava els serveis bàsics a un estat que prescindia d'això.
Aquesta crisi, que també van viure altres països de l'est d'Europa, va durar uns 10 anys i va ser molt dura. Va portar a Putin a convertir-se en el líder de Rússia.
Raons per les quals Rússia sembla actualment una semi dictadura:
- No hi ha llibertats.
- No hi ha partits polítics plurals.
- Les eleccions no es fan en condicions de competència justa. Hi ha un partit que té tots els mitjans de comunicació i controla els processos de decisió pública.