La Revolució Francesa: De la Monarquia a la República
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,11 KB
França, segle XVIII: Crisi econòmica i social
Collites dolentes, descontentament popular i alça de preus. Els burgesos, marginats políticament, veien els càrrecs monopolitzats pels privilegiats. La monarquia en crisi no s'atrevia a exigir impostos a l'aristocràcia.
L'esclat de la Revolució (1789)
Els privilegiats es neguen a acceptar impostos, obligant Lluís XVI a convocar els Estats Generals: clergat, noblesa i tercer estat. La negativa a una representació justa del tercer estat provoca l'abandonament de la reunió. Al pavelló de Versalles, creen l'Assemblea Nacional i inicien una constitució. El poble, en suport, assalta la Bastilla i esclaten revoltes antisenyorials amb la crema de residències nobiliàries. A la tardor, Lluís XVI reconeix l'Assemblea Nacional Constituent.
El camí cap al liberalisme
França inicia la transició a un sistema liberal, passant per tres etapes:
- Monarquia Constitucional (1789-1792): Amb el suport de la burgesia conservadora, es busca un acord amb el rei i els privilegiats.
- República Democràtica (1792-1794): Davant la negativa a l'acord, es proclama una república amb canvis socials i democràtics.
- República Burgesa (1794-1799): La radicalització dóna pas al liberalisme censatari.
La Monarquia Constitucional (1789-1792)
- 4 d'agost de 1789: Abolició del feudalisme.
- 26 d'agost de 1789: Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà.
- 1791: Promulgació de la constitució amb separació de poders, sobirania nacional i igualtat legal, però amb dret de veto per al rei i sufragi indirecte i censatari.
Es forma l'Assemblea Legislativa per redactar lleis igualitàries, prohibir tortures i obligar els nobles a pagar impostos. Es crea la Guàrdia Nacional i s'impulsa la desamortització dels béns de l'Església, declarats béns nacionals. La Constitució Civil del Clero separa l'Església de l'Estat.