Revolució Industrial: Canvis i Impacte a Europa
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,04 KB
**Revolució Industrial:** Inicis a Gran Bretanya i extensió a Europa i els EUA
La Revolució Industrial va comportar canvis econòmics, socials i polítics. Les transformacions van ser:
- Econòmiques: Sistema capitalista.
- Socials: Societat de classes.
- Polítiques: Estat liberal.
Factors impulsors de la Revolució Industrial
- Revolució agrícola: Augment de la producció.
- Revolució demogràfica: Augment de la població i la demanda.
- Comerç internacional: Augment del capital.
- Comunicació i transports: Transport ràpid i barat.
- Innovacions tecnològiques: Màquines per a la producció i el transport.
Condicions de la Revolució Agrícola
La revolució agrícola va ser possible gràcies a la privatització de les terres. Els canvis en l'estructura de les propietats i el procés de privatització van permetre transformacions als propietaris (Enclosure Acts). L'augment de la producció agrícola es va deure a dos factors:
- La introducció de nous conreus (patata, blat de moro).
- Nous sistemes, com el sistema Norfolk (rotació quadriennal).
També es va produir una expansió ramadera.
Revolució Demogràfica
L'augment de la producció d'aliments va comportar més quantitat d'aliments, la reducció de la fam i una major resistència a les malalties. La introducció de mesures d'higiene, la reducció d'epidèmies i els avenços en medicina van contribuir a l'augment de la població.
Expansió Comercial
L'augment de la població va generar un augment de la demanda i del comerç. El comerç colonial i interior van créixer significativament.
**Industrialització:** Innovació Tecnològica
Van aparèixer màquines per substituir el treball manual i artesanal. Això va comportar un augment de la producció, una reducció de les despeses i un abaixament dels preus. L'augment de la demanda va generar més beneficis. La màquina de vapor va ser un invent clau.
El Sistema Fabril i les Fàbriques
El sistema fabril va implicar la concentració d'obrers i màquines en grans edificis industrials. Es va practicar la divisió del treball, on cada obrer feia una part del producte dins de la cadena de producció.
Indústria Tèxtil
La indústria del cotó va ser molt important. Al segle XVIII, el comerç de teixits barats de l'Índia, amb matèria primera de cotó i mà d'obra esclava, va estimular la producció anglesa.
Indústria Siderúrgica
El carbó i el ferro van ser fonamentals. Aquest sector va ser pioner en el treball i el tractament del ferro. El 1732 es va introduir el carbó de coc i el 1855 es va aconseguir la producció d'acer.
Revolució dels Transports
Des del segle XVIII, van millorar les vies de comunicació. L'ampliació dels mercats i el creixement del comerç van impulsar la demanda de transports més ràpids i eficients. Això va incrementar la demanda i la producció.
El Ferrocarril
Els inicis del ferrocarril es remunten a les vagonetes per transportar mineral. El 1847, el vaixell de vapor es va aplicar al transport marítim, substituint els vaixells de vela i permetent travessar l'Atlàntic en 15 dies.
**Liberalisme** Econòmic
El liberalisme econòmic és la doctrina econòmica desenvolupada durant la Il·lustració. Adam Smith va reclamar la mínima interferència de l'estat en l'economia del segle XIX.
Capitalisme
El capitalisme és el sistema socioeconòmic predominant al segle XIX a l'Europa industrialitzada. La burgesia, un grup reduït, posseeix la propietat privada dels mitjans de producció, mentre que el proletariat, els treballadors i obrers, treballen a canvi d'un salari.
Societat Industrial
Aquest sistema econòmic va transformar la societat en classes socials, depenent de la riquesa de l'individu.
Burgesia
La burgesia era la classe dirigent i propietària dels mitjans de producció. Es dividia en:
- Gran burgesia: Banquers, rendistes i propietaris de fàbriques.
- Burgesia mitjana: Professionals liberals, alts funcionaris i comerciants.
- Petita burgesia: Empleats, botiguers i artesans.
Proletariat o Classe Obrera
Els treballadors que no eren propietaris dels mitjans de producció i que havien de vendre el seu treball a canvi d'un salari formaven el proletariat. Era el grup social més nombrós i desafavorit de la societat industrial.
Sistema Financer
Els bancs van ser institucions molt importants per al desenvolupament del capitalisme. Concedien préstecs a les empreses, els inversors compraven accions i els xecs i les lletres de canvi s'utilitzaven per regular els pagaments. Els bancs eren intermediaris entre els estalviadors i els industrials, que necessitaven capital per a les seves empreses.