Revolució Industrial: Conceptes Clau i Causes
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB
Conceptes Clau de la Revolució Industrial
Industrialització
Procés a través del qual es transforma l'estructura productiva tradicional d'una formació social cap a l'enfortiment i modernització dels sectors industrial i de serveis.
Sistema fabril
Consistia principalment en el fet que als treballadors se'ls proveís de formació i eines, i se'ls pagués un salari per produir un bé en una fàbrica.
Liberalisme econòmic
Doctrina i sistema econòmic basats en la convicció que la llibertat de tots els comportaments individuals garanteix, en virtut d'unes lleis naturals immutables de l'economia, una producció òptima amb el mínim cost possible.
Capitalisme
Sistema o mode de producció caracteritzat per la tècnica avançada, la propietat privada dels mitjans de producció i la recerca del màxim benefici.
Societat de classes
És la societat que apareix amb la revolució industrial, i que es caracteritza pel fet d'estar dividida en classes socials segons la riquesa de les persones (i no en estaments com era fins llavors).
Burgesia
És una classe social, tal com l'entenen l'economia política i el marxisme, que acostuma a estar caracteritzada per posseir els mitjans de producció, sobretot el capital, en les relacions econòmiques.
Proletariat
És el terme encunyat per Karl Marx per designar la classe obrera. Originalment s'identificava com aquelles persones que no tenen una altra riquesa que els seus fills.
Proteccionisme
És un corrent econòmic que aposta per la producció nacional i imposa taxes i aranzels als productes estrangers per limitar les importacions.
Lliure canvi
Situació econòmica caracteritzada per una àmplia capacitat operativa de les lleis del mercat, les quals determinen espontàniament la formació de les relacions d'equivalència entre els béns i els factors de la producció, tant a l'àmbit interior com en l'internacional.
La Revolució Industrial
Va ser un canvi ràpid i profund en l'economia de la societat europea que va passar d'estar basada en l'agricultura i l'artesania, a fonamentar-se en la indústria i la producció mecanitzada:
Economia agrària i artesana ——– Economia industrial i mecanitzada.
Aquest canvi sobtat es va iniciar a Anglaterra a mitjans del segle XVIII i es va estendre per tota Europa en només cent anys.
Les màquines van substituir el treball manual. Per fer funcionar les màquines i els ferrocarrils es va fer servir una nova font d'energia: el vapor.
La societat es va estructurar en dues classes socials: la burgesia i el proletariat (els obrers). Va aparèixer un nou sistema econòmic anomenat capitalisme que es basava en la propietat privada i en la lliure iniciativa.
Causes de la Revolució Industrial
- Revolució demogràfica: Europa l'any 1750 tenia 187 milions d'habitants, l'any 1850 comptava amb 266.
- Augment de la producció d'aliments.
- Millores en la higiene i en la medicina.
- Disminució de la mortalitat i increment de la natalitat (40 per mil).
L'esperança de vida va passar de 38 anys a finals del XVIII a 50 a finals del XIX.
Revolució agrícola:- Maquinària agrícola: segadores, trilladores, sembradores.
- Conreu de plantes farratgeres per al bestiar i desaparició del guaret.
- Introducció de nous conreus com el blat de moro o la patata.