Revolució Industrial: Origen, Causes i Conseqüències

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB

La Revolució Industrial: Naixement i Expansió

La Revolució Industrial va néixer a Gran Bretanya a mitjans del segle XVIII. El país es va convertir en el "taller del món" gràcies a diversos factors: el creixement de la població, el seu sistema polític, l'abundància de matèries primeres i recursos, i la conquesta de l'Índia al segle XVIII.

Revolucions Paral·leles i Innovació

Es van iniciar moltes revolucions simultàniament, totes enfocades a la innovació: revolució agrícola, demogràfica, tecnològica, del transport, del comerç i de les finances.

Naixement de la Indústria

El naixement de la indústria prové de la mecanització del procés productiu, l'ús de noves fonts d'energia i la fàbrica com a lloc de producció.

Transformacions Agràries

Un conjunt de transformacions agràries van impulsar un increment de la producció agrícola a la segona meitat del segle XVIII. Aquest desenvolupament és el resultat d'ordenar la propietat d'una nova manera, de mecanitzar les feines agrícoles i d'introduir nous sistemes de conreu.

Sistema Norfolk

La rotació triennal va passar a ser quadriennal (Sistema Norfolk), que combinava la sembra de cereals i la de cultius d'arrel.

Mecanització Agrícola

Una de les primeres innovacions, amb la introducció de les màquines, va ser la sembra mecànica.

La Màquina de Vapor i la Locomotora

La màquina de vapor aprofita la força del vapor per generar un moviment continu que fa traslladar les màquines. La locomotora va ser el primer vehicle en funcionar amb la màquina de vapor.

Indústria Tèxtil

Al segle XVIII hi havia un gran comerç d'indianes, un teixit de cotó de l'Índia. Es va prohibir la importació, i això va afavorir la producció de teixits al Regne Unit.

Mecanització Tèxtil

La mecanització va començar amb la llançadora volant de Kay i les màquines de filar, que van augmentar la productivitat.

Revolució Demogràfica

La Revolució Demogràfica va tenir lloc cap al 1750. Les causes principals van ser l'augment de la producció d'aliments i la millora de la higiene i la medicina.

Creixement Urbà

La industrialització va convertir les ciutats en grans metròpolis a causa de la multiplicació dels habitants.

Capitalisme

El capitalisme és un sistema econòmic en el qual, principalment, els instruments de producció són propietat privada. Les activitats responen a la lliure iniciativa dels individus, que busquen el màxim benefici.

Lliurecanvisme

El Regne Unit, com a país pioner del procés d'industrialització, es va mostrar partidari del lliurecanvisme, és a dir, de la no-intervenció en el comerç internacional.

Luddisme i Societats d'Ajuda Mútua

La primera reacció obrera contra el treball industrial va ser el luddisme. Aquest moviment va néixer a Anglaterra al segle XIX i es va dedicar a destruir violentament les màquines industrials, que consideraven responsables dels baixos salaris i de l'atur. Van crear grups anomenats societats d'ajuda mútua.

Entradas relacionadas: