La Revolució Industrial: Transformacions i Conseqüències

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB

Revolució Industrial: Un Conjunt de Transformacions

Designa un conjunt de transformacions tecnològiques i econòmiques iniciades a Anglaterra a la segona meitat del segle XVIII. Aquests canvis van comportar un canvi radical en la manera de produir i unes importants novetats socials.

Indústria Tèxtil

Al segle XVIII, els empresaris anglesos adquirien cotó en floca de les colònies britàniques (Índia i Amèrica del Nord). El 1733, apareix la llançadora de volant, que augmenta la capacitat productiva.

La Siderúrgia

La indústria del ferro va créixer a partir de 1840, això va fer que la demanda augmentés i es va generalitzar la utilització de carbó mineral. La demanda va créixer per la producció de màquines per a la indústria tèxtil i l'agricultura.

La Revolució dels Transports

A Anglaterra, la primera innovació va consistir en la construcció de camins per al transport de mercaderies i la construcció de canals que comunicaven les valls fluvials i permetien millorar el transport interior.

  • A l'any 1829, va ser inventada la locomotora, que utilitzava l'energia del vapor.
  • A l'any 1807, es va inventar la navegació amb vaixells de vapor, però no es va desenvolupar plenament fins al segle XIX.

El Capitalisme

Es basa en els principis de la doctrina anomenada Liberalisme econòmic, que van ser formulats per Adam Smith. Les seves idees eren:

  1. Els preus dels productes varien segons les lleis del mercat (si l'oferta és superior a la demanda, els preus baixen, però si l'oferta és inferior a la demanda, els preus pugen).
  2. Com que els preus es regulen tots sols, els governs no han d'intervenir en l'economia.

Classes Socials

La classe dominant era la burgesia, propietària de la terra, de la indústria i del capital. I hi havia els camperols i els treballadors de fàbriques, anomenats proletaris.

Sindicalisme

Tenia dues funcions: ajudar econòmicament els obrers afiliats al sindicat que no cobraven quan no podien treballar i donar suport als obrers que feien vaga per pressionar l'empresari.

Marxisme

Doctrina derivada de les idees de Marx i Engels segons la qual els esdeveniments i les institucions humanes estan determinats per causes econòmiques i l'agent bàsic del canvi històric és la lluita de classes.

Anarquisme

Teoria política i social que, basant-se en el principi de la llibertat individual, preconitza l'abolició de tota forma de poder polític i la socialització de la propietat.

Primera Internacional

La Primera Internacional (PI, formalment l'Associació Internacional dels Homes Treballadors) va ser la primera que va intentar reunir els sindicats i els partits associats a la classe treballadora. Va ser fundada a Londres durant una reunió entre treballadors.

Segona Internacional

La Segona Internacional va ser una organització creada el 1889 pels partits socialistes (socialdemòcrates i comunistes) que desitjaven coordinar l'activitat internacional del moviment obrer que s'havia format en gran part dels països europeus. Va continuar el treball de la Primera Internacional fins a la seva dissolució el 1916. També coneguda inicialment com la Internacional Obrera.

Entradas relacionadas: