Què és la Revolució Social? Concepte i Significat

Clasificado en Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB

Què és la Revolució Social?

Una revolució social és una transformació radical del conjunt de les relacions i interaccions socials quotidianes d'un grup humà dins d'un espai territorial alliberat, sigui una ciutat, país, etc. Dins de la lògica dels "els objectius igualen als mètodes", la resistència i alliberament del dia a dia també és de per si una revolució social, i aquesta última consisteix en gran part en el primer, aconseguint així una evolució profunda de la vida humana. Actualment, a causa de com s'ha anat donant la conjuntura històrica i la praxi, no es pot parlar d'una distància substancial entre les propostes llibertàries d'evolució social i les de revolució social.


Diverses corrents del marxisme heterodox prefereixen parlar de revolució social en comptes de revolució política per implicar que la revolució no és un esdeveniment centrat en la presa del poder polític (l'exemple clàssic és la presa de l'aparell estatal durant la Revolució russa simbolitzada en la presa del Palau d'Hivern a "L'Octubre Vermell" de 1917), sinó tot un procés molt profund de transformació social, inclosa, o no, l'ocupació del poder estatal (en l'exemple de la revolució russa, la revolució social estaria centrada en l'experiència dels soviets, i no precisament en la presa del poder polític).


Són moltes els corrents dins de l'esquerra anticapitalista que assenyalen que una veritable revolució social només conclou amb una revolució mundial, i a més, és social perquè es produeix des de i per les bases de la societat. En aquest sentit estricte, encara no s'ha produït aquesta revolució, atès que totes les revolucions triomfants protagonitzades per les classes oprimides han quedat restringides a un límit geogràfic.


També és un concepte molt utilitzat pels grups d'anarquistes per designar un canvi profund que va més enllà del que és polític o econòmic, sinó que penetra en la quotidianitat de les vides. El concepte en si és contrari a les definicions de "revolució política" i "revolució de masses", ja que s'oposa tant als canvis netament institucionals com als que no parteixin des de bases humanes interactives. Un conegut cas de revolució social el constitueix la Revolució mexicana de 1910.

Entradas relacionadas: